Mrtvi se sele na onaj svet, ali i na internet: Dvojica mladića iz Čačka pokrenula jedinstven sajt u Srbiji

30.09.2021

09:32

0

Na svojoj koži nakon smrti majke, osetio sam da je neki vid ovakvog servisa potreban - kaže Predrag Marinković, jedan od idejnih tvoraca sajta

Mrtvi se sele na onaj svet, ali i na internet: Dvojica mladića iz Čačka pokrenula jedinstven sajt u Srbiji
Copyright RINA

Moderne tehnologije pokorile su skoro sve segmente savremenog društva, a sve što danas tražite možete pronaći na internetu.

Čačani će sada surfujući na mobilnim telefonima ili računarima moći da vide i ko se preselio na onaj svet, jer su dva mladića iz ovog grada pokrenuli sajt pod nazivom umrli.co.rs. Predrag Marinović je na ovu ideju došao onog trenutka kad se i sam suočio sa svim nedostacima, ukoliko u bližoj porodici dođe do smrtnog slučaja. Obavestiti sve o tužnom događaju nije ni najmanje lako, a pre svega je izuzetno bolno.

- Na svojoj koži nakon smrti majke, osetio sam da je neki vid ovakvog servisa potreban. U tako teškim momentima ne možete racionlano ni da razmišljate, a treba da organizujete dostojanstven ispraćaj voljene osobe. Jedan od najtežih momenata jeste obavestiti rodbinu i prijtelje o smrtnom slučaju. Zato smo pokrenuli potpuno jedinstven sajt u Srbiji, koji će pre svega mnogo olakšati građanima, a biće dostupan svakome. Radi bržeg informisanja javnosti odlučili smo da pređemo sa fizičkog načina objavljivanja umrlica, pomena i čitulja na elektronski - kaže Predrag Marinković, jedan od idejnih tvoraca jedinstvenog sajta u Srbiji.

RINA
 

Ovi mladi momci nisu ostali samo na ideji, već su istrajali da u teškim trenucima građanima olakšaju sve muke i peripetije oko poslednjeg pozdrava najmilijima. Koliko je velika potreba za ovakvim sevrisom u društvu, pokazao je nagli rast interesovanja budućih čitalaca koji uveliko pozivaju i interesuju se za usluge ove vrste.

- Od trenutka prijave čitulja, pomen ili umrlica na našem sajtu bude vidljiva za samo nekoliko minuta, za razliku od novina koje izlaze jednom dnevno ili sedmično. Takođe postoji opcija za šerovanje samih čitulja i umrlica preko Vibera, WhatsApp-a, a biće data i tačna lokacija na kojoj se sahrana organizuje kako ljudi ne bi lutali od groba do groba - rekao je Andrija Simeunović.

Ukoliko sajt umrli.co.rs zaživi, lepljenje umrlica po banderama i autobuskim stajalištima otići će u prošlost.

- Dodatna pogodnost je što ulaskom na sajt mogu pronaći pogrebnu opremu, kamenoresca i zakazati ketering. U brojnim slučajevima i iskustvima koje smo imali, videli smo da je zaista jako teško organizovati takve vrste dešavanja, pa smo odlučili da na našoj internet platformi  pojednostavimo organizovanje i da korisnici mogu sve da zakažu preko nas. Dovoljno je samo da nam dostave umrlicu i njihovi problemi oko organizovanja biće rešeni - izjavio je Andrija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike