"Ovo je ekološka bomba na Zlataru": Meštani već tri dana dežuraju na ulazu u deponiju Goveđak, stanje alarmantno

03.04.2021

08:05 >> 12:34

0

Nezadovljni meštani naglašavaju da je još pre tri decenije sliv reke Uvac proglašen vodom prve kategorije i da je nejasno kako je uopšte moglo doći do odl

"Ovo je ekološka bomba na Zlataru": Meštani već tri dana dežuraju na ulazu u deponiju Goveđak, stanje alarmantno
Copyright RINA

Na brdu Goveđak na planini Zlatar teška situacija zbog divlje deponije i dalje se ne smiruje. Meštani nekoliko sela koja gravitiraju u ovom području već tri dana blokirali su ulaz u deponiji i ne dozvoljavaju istovaranje otpada.

– Danas je došao predsednik opštine Sjenica, a pre njega na kamionu su dovezli natovaren buldožer. Hteli su da poravnaju deponiju i da otpad nastavi da se istovara kao i do sada. To ne dolazi u obzir, ljudi su ostali gore da dežuraju. Ne možemo da živimo od smrada i smeća već godinama unazad. Nećemo odustati od naše odluke, niti ćemo dozvoliti da nas otpad otera sa ognjišta predaka. Ovo je ekološka bomba na jednoj od najlepših planina u našoj zemlji – izjavio je za RINU, Nebojša Vasović iz sela Donji Goračići.

RINA

On navodi da je još 2009. godine Ministarstvo zaštite životne sredine donelo uredbu po kojoj se nalaže rekultivacija deponije i zabrana dovoženja otpada na brdo Goveđak koje se nalazi u jednom od najlpeših delova planine Zlatar.

– Nadležni iz Sjenice su se potpuno oglušili na tu uredbu i nastavili da dovoze oko 16 tona otpada dnevno. Mi ne možemo normalno da funkcionišemo od svakodnevnog dima, smrada i od pasa lutalica. Oko stotinu ih je ovde na deponiji i šire zarazu. Ovo je stočarski kraj, a ljudima su zaražene krave i ovce, većina grla čije meso su poslali kod veterinara nije bilo za upotrebu – kaže Nebojša.

Pročitajte još

Nezadovljni meštani naglašavaju da je još pre tri decenije sliv reke Uvac proglašen vodom prve kategorije i da je nejasno kako je uopšte moglo doći do odlaganja otpada na tom području. Kao jedno od rešenja navodi se izgradnja tranfer stanice na Banjici, a taj projekat realizuje se kroz saradnju nekoliko opština.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike