Ovaca za šišanje uvek je bilo i biće ih: Milan iz Gornje Gorevnice jedan od retkih koji se hvata ukoštac sa ovim poslom (FOTO)

17.07.2023

20:20

0

Autor: RINA

To se obavlja svake godine u maju i junu, i za ovih 10 godina koliko se bavim ovim poslom, dobio sam i svoje stalne mušterije - rekao je Milan Marković za RINU

Ovaca za šišanje uvek je bilo i biće ih: Milan iz Gornje Gorevnice jedan od retkih koji se hvata ukoštac sa ovim poslom (FOTO)
Copyright RINA

Frizera za pse sve je više, ali da li ste se ikada zapitali ko šiša ovce? Kad upeknu visoke temperature i njima je vrućina, ali majstora za njihove frizure sve je manje, iako od ovog posla može pristojno da se zaradi dok traje sezona. Milan Marković, iz sela Gornja Gorevnica kod Čačka, jedan je od retkih majstora koji svakog maja sa ponosom oštri svoje makaze i šiša ovce po svim selima.

- Kad počnu prve vrućine, počinje i sezona šišanja ovaca. Svake godine one moraju da budu ošišane, kako bi im se skinuo višak vune i kako bi lakše podnele letnje žege. To se obavlja svake godine u maju i junu, i za ovih 10 godina koliko se bavim ovim poslom, dobio sam i svoje stalne mušterije. Tokom sezone stignem da ošišam oko 500 ovaca, ljudi me zovu sa svih strana - rekao je Milan za RINU.

RINA
 

Sve je manje onih koji se odlučuju za ovaj posao, a da biste zaradili oko 1.000 evra za mesec dana potrebno je da imate volju za radom, oštre makaze i laku ruku. Milan ima želju da svoje znanje prenese na druge, ali nema na koga.

- Imam stalan posao i redovnu platu, ali svaki dinar nije naodmet, pa koristim priliku da i na ovaj način zaradim. Makaze se naoštre jednom godišnje i mogu da vam služe tokom čitave sezone. Posao može lako da se savlada, a najteže od svega jeste uhvatiti ovcu i vezati je, dok traje friziranje. Zato je posao ipak više namenjen muškarcima nego ženama. Kad se završi jedna, odmah se prelazi na šišanje druge, sve dok se posao ne obavi - priča Milan.

RINA
 

Iako tehnologija nije zaobišla ni ovaj posao, pa su neki majstori ovce počeli da šišaju električnim mašinicama, Milan kaže da to nije najbolje rešenje.

- Plaše se električnih mašina, stvaraju im stres i ovce se tako unervoze. Dešava se da ih često i vrh mašinice “ugrize”, pa ostaju ožiljci. Stoga je ipak najbolje raditi sa starim, proverenim makazama. Važno je da čovek bude spretan i okretan, kako bi mogao da se snađe, ako dođe do nekih predviđenih situacija - priča ovaj majstor svog zanata.

Šišati ovce možda nije toliko atraktivno kao pojedina druga zanimanja i friziranje rasnih pasa, ali ono što je najvažnije, a vezano je upravo za ovaj posao, jeste činjenica da ruke često možda jesu prljave, ali je obraz uvek čist.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike