Ne čuvamo svoje: Kod nekih srpskih ovaca cela vrsta spala na 200 grla

01.06.2023

13:24

0

Zabrinjavajuće upozorenje iz Instituta za stočarstvo – neke domaće rase su pred izumiranjem, a kada se to jednom desi...

Ne čuvamo svoje: Kod nekih srpskih ovaca cela vrsta spala na 200 grla
Domacin Ljubovija 30.10.2021.00_14_00_05.Still002 - Copyright AgroTV

Očuvanje autohtonih populacija ovaca i koza u Srbiji bi trebalo da bude strateški imperativ jer ekspanzija visokoproduktivnih rasa u trci za profitom, kao i depopulacija ruralnog ambijenta, uslovile da bude ugrožen opstanak nekih autohtonih vrsta, upozoravaju iz Instituta za stočarstvo Srbije

Sojevi autohtone rase ovaca pramenka i koza važna su komponenta agrobiodiverziteta, a neki sojevi ovaca i koza su postali kritično ugroženi pa se njihov ukupan broj kreće između 200 i 300 grla.

- Rezultati istraživanja su pokazali da postoje genetski autentična grla kod kojih je neophodno raditi na ishrani i napajanju, kao i visok nivo genetičkog diverziteta ispitivanih populacija, što je značajan iskorak u definisanju standarda autohtonih rasa i njihovoj konzervaciji. Prvi korak na putu njihove konzervacije je njihova morfološka, a potom metabolička i genetička karakterizacija, što je bio cilj našeg projekta - istakla je naučni savetnik Instituta za stočarstvo Dragana Ružić Muslić o projektu istraživanja o autohtonim vrstama ovaca i koza u Srbiji.

Hitno potrebna strategija

Podaci iz projekta, koji je finansiralo Ministarstvo poljoprivrede a sproveo Institut za stočarstvo Srbije, biće korišćeni za formulisanje smernica i strategija za plansko očuvanje pramenke i autohtonih rasa koza u Srbiji, rečeno je danas na predstavljanju ovog projekta u Institutu.

Projekat je rađen godinu dana, nakon više od 30 godina, otkada su poslednji put proučavane ove vrste.

Na predstavljanju projekta je rečeno da je imajući u vidu značaj ovih vrsta koji se ogleda u posedovanju specifičnih setova gena, kao i kulturnog, istorijskog spomenika minulih vremena i pokretača ruralne ekonomije, njihovo očuvanje nedvosmislen imperativ i da je prvi korak na tom putu njihova morfološka, a potom metabolička i genetička karakterizacija, što je i bio osnovni cilj projekta.

Pomoćnik direktora za tehnološki razvoj Instituta za stočarstvo Nikola Delić je istakao da rezultati ovog projekta određuju i pravac kojim bi Institut za stočarstvo, kao naučna ustanova i glavna odgajivačka organizacija, trebalo da se rukovodi u narednom periodu.

- To je put genomske selekcije koji bi kod autohtonih rasa doveo do formiranja nukleus zapata, a kod kvalitetnih priplodnih grla do povećanja proizvodnih parametara. Time bi naši proizvođači mogli maksimalno da iskoriste subvencije budžeta za poljoprivredu, koji je ove godine zaista istorijski i iznosi 120 milijardi dinara, od kojih su više od 104 milijarde direktna plaćanja, kao i da ponude potrošačima veću količinu kako mleka, tako i mesa - rekao je Delić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike