Mladoženja Aleksandar napravio potez o kom priča Šumadija! Stari srpski običaj ispoštovan na neobičan način (FOTO)

19.06.2024

14:05

0

Neobična scena

Mladoženja Aleksandar napravio potez o kom priča Šumadija! Stari srpski običaj ispoštovan na neobičan način (FOTO)
Venčanje - Copyright Unsplash

Sezona velikih srpskih mrsnih svadbi je u punom jeku, a veliki broj građana tokom vikenda ima i po dva, tri veselja.

Ipak, tokom jedne svadbe u Gornjem Milanovcu odigrala se neobična scena kada su tradicionalni običaji ispoštovani, ali na neuobičajen način.

Mladoženja Aleksandar došao je po mladu Valentinu, a jabuka postavljena na vrhu kuće čekala je da bude skinuta. Ipak nije je skinuo tako što gađao iz puške, nego se gospodski popeo dizalicom sa korpom.

- Kako je zabranjeno pucanje iz vatrenog oružja hteo sam da smislim originalan način da se skine jabuka. Moj prijatelj ima renta lift i ja sam ga pozvao i on se složio da može da se koristi korpa i u te svrhe. Onda sam to rekao mladoženji koji je moj najbolji prijatelj i naravno on se složio. Kad se popeo gore i uzeo jabuku, pobrao je sve simpatije prisutnih i veliki aplauz - kaže za RINU inicijator ove čitave neobične akcije Miloš Bogićević.

RINA/ Jovan Jelić
 

Gađanje jabuke iz puške je stari srpski svadbeni običaj. Jabuka je simbol da je devojka zrela za udaju, a zet se baš tim pogotkom pokazuje da je se spretan i sposoban. Devojka se ne može predati mladoženji tek tako.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike