Prvi srpski ručni sat "Lazar": Samouki tvorac unikata uplovio u sajdžijski svet, a ima velike planove (VIDEO)

06.04.2024

15:23

0

Prvi srpski ručni sat “Lazar” prodat za 10.000 evra kao unikat

Prvi srpski ručni sat "Lazar": Samouki tvorac unikata uplovio u sajdžijski svet, a ima velike planove (VIDEO)
Duško Radmilo - Copyright Instagram printscreen/NS Uživo

Porodični čovek, otac četvoro dece, suprug, student teologije, samouki časovničar i lokalni sajdžija iz Čuruga, napravio je prvi srpski ručni mehanički sat pod nazivom “Lazar”, uz dodatak doživotne garancije.

Kako je Duško Radmilo ispričao za NS Uživo, sve je počelo iz želje da popravi kućni sat koji nije radio. Vremenom je, gledajući tutorijale na Youtube i uz savete iskusnijih majstora, stekao znanje, kupio alat i mašine. Kaže da ima “ludu” želju da ostavi pečat iza sebe i napravi svoj patent, te da jednog dana ovaj zanat nauče i naslede njegova deca. 

-Vremenom sam nabavio mašine iz inostranstva, pa sam radio edicije od “seiko” automatika, gde sam ulepšavao izgled i dizajn ručnim zanatima kao što je graviranje. Te radove sam uspeo da prodam, a to mi je dalo dodatnu motivaciju da nastavim dalje i da podignem sve ovo na još viši nivo i napravim svoj brend časovnika “Monte Kristo”, ispričao je za NS Uživo.

Za izradu sata bilo potrebno godinu dana

Prvi srpski ručni sat “Lazar” prodat za 10.000 evra kao unikat.

- Ostvario sam svoju veliku želju i završio prvi srpski sat koji je u potpunosti napravljen u Srbiji, osim njegovog mehanizma koji je švajcarski. Ipak, moj krajnji cilj je da napravim svoj mehanizam, što je i najteži deo posla. Za njegovu izradu bilo je potrebno godinu dana, a napravljen je od bronze, sa kožnom narukvicom koja ima i još jednu zamensku verziju, kako bi mogla da se kombinuje, od zmijske kože, smeštena u kutiju pored sata. Samo ime poteklo je od monaha Lazara koji je napravio svoj prvi komad 1404. godine u Moskvi, po nalogu kneza Vasilija. Isti takav nalazi se i na Hilandaru, gde je na toranjskom satu oslikao crkvenoslovenske cifre. Ponosni vlasnik “Lazara” je Beograđanin Nikola Teofilović, a moje zadovoljstvo ne može biti veće, ispričao je Duško.

Svaki sat se ručno pravi

Dodao je da u budućnosti planira da napravi seriju satova, koji će biti potpuno drugačijeg dizajna, kao i još neke unikate, ali i ženske satove. Još jedna zamisao mu je da dizajnira, pored limitiranih komada i jedan model koji će biti dostupan svima, a biće i povoljniji oko 3-4 hiljade evra. Kupci će imati priliku da biraju inicijale, gravuru, i celu personalizaciju tog standardnog modela.

-Svaki sat se radi ručno. Ljudski, ručni rad će se uvek vrednovati, iz tog razloga ja težim tradicionalnom načinu pravljenja satova, dodao je ovaj Čuružanin.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs)

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: NS Uživo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike