Biljana sa Rudnika je žena zmaj, u svom domaćinstvu ona je i menadžerka, i kuvarica i spremačica (FOTO)

05.04.2024

17:05

0

Nadaleko je poznata po spremanju odlične domaće hrane

Biljana sa Rudnika je žena zmaj, u svom domaćinstvu ona je i menadžerka, i kuvarica i spremačica (FOTO)
Copyright RINA

Seoski turizam nikad nije bilo razvijeniji u Srbiji, a meštani na planini Rudnik bili su među prvima koji su počeli da se bave ovim poslom, i to još pre dve decenije, dok čak ni korona nije "poterala" mnoge baš u ruralna područja.

Željni mira i tišine mnogi putnici namernici pristižu u domaćinstvo simboličnog naziva - "Čuvarkuća". Tokom letnje sezone pokazalo se da gosti najviše žele da prespavaju u prostorijama poput brvnara koje čuvaju autentičnost i duh starih vremena.

RINA
 

- Ljudi najviše vole da osete tu domaću atmosferu, stoga nam je u planu da, kada se steknu uslovi, prilagodimo najstariju kuću na Rudniku, u našem dvorištu, za goste. Kuća je iz 1822. godine i neophodno je da sačuva autentičnost, a da se prilagodi gostu koji želi da prespava u njoj. Zasada je ovo još uvek ideja, jer su neophodna veća finansijska sredstva, ali ne odustajem, spavaće se na slamarici i gosti će imati priliku da na jedinstven način proputuju po prošlosti - kaže Biljana Milosavljević, vlasnica imanja.

Za Biljanu odmora nema, jer samo što isprati jedne goste, pristižu novi. A ova domaćica nadaleko je poznata po spremanju odlične domaće hrane.

- Nema te manifestacije na koju su me pozvali a da se nisam odazvala. Kao ambasador ovog kraja uvek se trudim da rudničko-takovski kraj predstavim u najlepšem svetlu. Tu su prirodne lepote planine Rudnik, ali i tradicionalna srpska hrana poput čuvene šneare, neizostavne na našoj trpezi, kao i mlečni proizvodi, gibanica, proja, sarme, pasulj, ali i jagnjeće i praseće pečenje. Kada je reč o slatkim poslasticama, pored šneare nudimo i torte, poput gabon, za koju imam poseban recept, i nema tog gosta koji se nije oduševio i tražio parče više - kaže Biljana Milosavljević, vlasnica seoskog turističkog domaćinstva "Čuvarkuća" na Rudniku.

RINA
 

Dvorište koje je više puta osvajalo prestižne nagrade za najlepše s pravom nosi taj epitet, jer Biljana ga sa posebnom pažnjom uređuje, dodajući mu stalno neke novine. Pre par godina je i nagrada za najlepše uređeno dvorište kategorisanog domaćinstva pripala upravo "Čuvarkući". A brigu o njemu nekada preuzmu i gosti.

RINA
 

Ruža vetrova, pregršt planinskih izvora sa zdravom pijaćom vodom, borova i hrastova šuma, staze zdravlja, ali i tradicionalna srpska hrana, sve je to uklopljeno u bogatu turističku ponudu onih koji su poput "Čuvarkuće" iskoristili potencijale koje planina Rudnik ima u izobilju i učinili sebe vidljivim na turističkoj mapi Srbije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike