Ove tri hrabre žene rade u rudniku: Ulaze u jamu na dubinu od 250 metara, rade barabar sa muškarcima!

12.11.2023

10:23

0

U malenom Senju ima dvesta porodica i skoro sve žive od rudnika

Ove tri hrabre žene rade u rudniku: Ulaze u jamu na dubinu od 250 metara, rade barabar sa muškarcima!
Copyright Foto: Printskrin / RTS

Teški rudarski posao nekada je bio rezervisan isključivo za muškarce, i to samo one najhrabrije. „Hleb sa sedam kora" danas zarađuju i žene – u Senjskom rudniku, duboko ispod zemlje, među rudarima je čak sedam dama.

Gordana, Mlađana i Snežana, porodične žene i majke, svakodnevno ulaze u jamu na dubini od 250 metara. Rame uz rame s kolegama, rade posao koji se doskoro smatrao isključivo muškim. Potiču iz rudarskih porodica, zbog čega svoju profesiju ne smatraju ni neobičnom ni teškom.

„Maštala sam da radim u jami još davno i volela sam to da radim. Prilika mi se pružila”, kaže Mlađana Molić.

„Tovarimo neku građu i ugalj. Ne možemo baš mnogo teško da tovarimo“, navodi Gordana Galetić.

„Radila sam kod privatnika, nisam imala sigurnost. Sada sam sigurna za budućnost, sigurna plata, imam redovnu platu“, naglašava Snežana Dobrosavljević.

Foto: Printskrin / RTS
 

Ne žele da govore o opasnostima

O opasnosti svog zanimanja i nesrećama koje prete, ne žele da govore, da se ne bi, kako kažu, „urekle“. I priznaju da se ljudi često iznenade kad čuju da žena radi u rudniku.

„Ja sam rekla da smo mi solidarne sa muškarcima. Ravnopravne smo u svemu“, tvrdi Gordana.

Sve teškoće posla, koji rade u tri smene, ostavljaju iza kapije rudnika kad krenu kući. Od članova porodice imaju ljubav i razumevanje, od kolega rudara, veliko poštovanje.

„Vrše utovar uglja. Povremeno rade na dopremanju repromaterijala. Razgovaramo, šalimo se. Jeste, to je težak fizički posao, ali i rudari njima pomažu“, kaže rudar Danijel Mušanović.

U malenom Senju ima dvesta porodica i skoro sve žive od rudnika. Gotovo svi muškarci rade u rudniku ili su tu stekli penziju, ali do sada u njemu nisu radile žene.

„Ispunjavaju zadatke sa velikim uspehom. Кolege rudari imaju za njih samo reči hvale. Ponašaju se prema njima zaštitnički, tako da su dobrodošle u našem rudniku“, ističe Nenad Lukić, direktor RMU Rembas.

Priču završavamo rudarskim pozdravom „Srećno!“. To je, kako kažu, više od pozdrava, jer je u njemu sadržana želja svih njih – da živi napuste jamu.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike