Putari savladali najveću planinu u pribojskom kraju! Uradili magistralu od Sjeverina do Strmca (FOTO)

30.03.2024

13:10

0

Meštani su zadovoljni i zahvalni predsedniku Aleksandru Vučiću i državi Srbiji i veruju da će asfalt u njihovom selu značiti i bolje dane ovog kraja

Putari savladali najveću planinu u pribojskom kraju! Uradili magistralu od Sjeverina do Strmca (FOTO)
Copyright RINA

Preko najveće pribojske planine Javorje ovih dana postavljeni su novi kilometri asfalta, pa je asfaltna magistrala stigla gotovo do centra Strmca, jedne od najudaljenijih mesnih zajednica u Opštini Priboj.

Put od Sjeverina do Strmca, radi se etapno, a trenutno se asfaltira deonica od šest kilometara. Radove izvodi "Novi Pazar put", a sredstva je obezbedila država Srbija.

Asfaltni put od cetra Sjeverina i magistralnog puta, pa sve do Strmca, jedne od najudaljenijih pribojskih mesnih zajednica, decenijama je bio samo pusta želja. 

Trasa je dugačka 18 kilometara, a nekada makadamski put sada se postepeno asfaltira zahvaljujući naporima lokalne uprave i podršci države. Ova transformacija obećava sigurnije i udobnije putovanje, otvarajući nove mogućnosti za ekonomski razvoj regiona.

RINA
 

Krajem prošle godine započeta je deonica od šest kilometara od tzv. Kapije pa do mesta Laz, što je svega kilometar i po do centra MZ Strmac i zgrade osnovne škole, sedamdesetih godina prošlog veka najlepše seoske škole u Srbiji. Ovih dana sa ta deonica i asfaltira.

Trasa puta je četiri i po metra ,asfaltna podloga je širine tri i po metra, a u krivinama i četiri metra, dok je debljina asfaltnog zastora sedam centimetara. Bankine se rade od pola metra sa obe strane asfalta, urađeni su propusti, prokopani odvodni kanali i škarpirane obale.

RINA
 

Meštani su zadovoljni i zahvalni predsedniku Aleksandru Vučiću i državi Srbiji i veruju da će asfalt u njihovom selu značiti i bolje dane ovog kraja.

Do centra Strmca ima još kilometar i po makadamskog puta. Očekivanja su da će i to u perspektivi biti asfaltirano, kao i da će se obnoviti pre koju godinu zapaljena zgrada škole, koja je bila ukras i simbol ovog sela.

Pored lakše i brže komunikacije, asfaltni put kroz sela Sjeverina i Strmca značiće i dalji razvoj poljoprivrede - pre svega malinarstva, razvoj drvne industrije, ali i razvoj seoskog, planinskog, lovnog i svakog drugog turizma, jer su u pitanju predeli gotovo netaknute prirode i nestvarne lepote.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike