Simbol Užica hitno zatvoren za posetioce, evo šta je razlog

26.03.2024

12:02

0

Projekat vredan 21 milion dinara

Simbol Užica hitno zatvoren za posetioce, evo šta je razlog
Copyright RINA

Tokom narednih 45 dana simbol grada Užica, Stari grad, neće biti otvoren za posetioce, a razlog tome jeste izvođenje radova na izgradnji suvenirnice i Info centra pored same trvđave na površini od 54 kvadrata.

Radovi na Info centru i suvenirnici odvijaće se u tri faze: prva faza igradnja objekta, druga faza infrastrukturno opremanje priključka za vodovod i kanalizaciju, i treća faza opremanje objekta.

- Projekat je vredan 21 milion dinara i finansira ga Grad Užice, Turistička organizacija Užice i Ministarstvo turizma. Sve vreme dok traju radovi posete na Starom gradu neće biti zbog bezbednosti posetilaca – rekla je gradonačelnica Užica, Jelena Raković Radivojević.

Ona je najavila i veliki projekat izradnje Vodene kule, koja je nekada i postojala, u okviru kompleksa tvrđave. Za te radove je već potpisan ugovor o finansiranju sa partnerima iz Evropske unije. To je projekat vredan 900.000 dolara, od čega 500.000 dolara finansira Grad Užice.

- Izgradnja suvenirnice, rekonstrukcija Vodene kule a sa njom i šetališta sa desne strane na Gradskoj plaži sigurno će doprineti kompletnijoj ponudi za sve turiste i posetioce. Zajedno sa hidrocentralom pod gradom, Zelenom stazom i StaParkom a nadamo se i pešačkim mostom koji će tvrđavu povezati sa magistralom broj posetilaca i turista biće mnogo, mnogo veći u narednim godinama - naglasila je gradonačelnica i dodala da se uporedo sa infrastruturnim radovima radi i na promociji, pa će u ovoj godini prestonice kulture veliki broj sadržaja biti upriličen na Starom gradu, hidrocentrali i StaParaku.

Danijela Đorđević Arsić direktorka Turističke organizacije Užice ističe da će ovaj projekat doprineti kvalitetnijoj turističkoj ponudi, jer će pored kupovine suvenira posetioci i turisti ovde moći da se informišu o komletnoj turističkoj ponudi grada.

- Vrata Statog grada otvorili smo krajem 2021. godine, u 2022. godini imali smo oko 5.500 a u prošloj blizu 11 hiljada posetilaca. Iskreno se nadamo da će već oko 1. maja moći da primimo prve posetioce na Stari grad i u Info centar i da u ovoj turističkoj sezoni zabeležimo i značajno veću posećenost - naglasila je direktorka Turističke organizacije Užice.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike