Virtuelno putovanje kroz vekove - Simbol grada Užica sada dobija novu dimenziju: Nastavlja se digatalizacija kulturnog nasleđa

28.12.2022

22:25

0

Dovoljan je samo jedan klik

Virtuelno putovanje kroz vekove - Simbol grada Užica sada dobija novu dimenziju: Nastavlja se digatalizacija kulturnog nasleđa
Copyright RINA

Simbol Užica vekovima unazad jeste Stari grad smešten na strmoj litici iznad reke Đetinje. Ima veliki, ali još uvek nedovoljno iskorišćen turistički potecijanal, ali projekat Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija koji je pokrenut uz podršku Sektora za zaštitu digitalnog nasleđa Ministarstva kulture i Grada Užica ima cilj da se užička srednjovekovna tvrđava primenom savremenih informacionih tehnologija predstavi široj javnosti kroz različite oblike vidljivosti, u meri koja ne narušava stepen i pravila njene zaštite.

Projekat "Digitalni multimedijalni vodič Starog grada Užica” je osmišljen tako da pored ostalih rezultata ima i dva korisnički upotrebljiva proizvoda interaktivnu veb aplikaciju sa ugrađenom virtuelnom realnosti (VR) i zasebnu originalnu – nejtiv VR aplikaciju.

"Interaktivna veb aplikacija (www.stari-grad.uzice.rs i fb stranica ) daje sve neophodne informacije o lokalitetu i istorijski prikaz tvrđave i njenih vladara kroz epohe, kroz vodič i audio zapis svih istorijskih dokumenata na četiri jezika (srpski, engleski, ruski i nemački). Veb posetilac kreira sopstvenu rutu kroz srednjovekovnu tvrđavu, prolaz kroz rutu je virtuelno iskustvo propraćeno multimedijalnim materijalom uz 3D prikaz predmeta i objekata tog doba, a koji se odnose na konkretne pozicije sa mape. Time je vodič prilagođen osobama sa invaliditetom", navodi se na sajtu grada Užica.

Na lokalitetu Stari grad biće postavljen neophodan hardver za kompletan VR doživljaj koji prisutnog posetioca vodi u srednji vek kroz priču o Nikoli Altomanoviću potkrepljenu istorijskim činjenicama i zanimljivim detaljima iz života značajne ličnosti tog vremena. VR aplikacija nosi naziv “Stopama Nikole Altomanovića, virtuelna šetnja Starim gradom Užice”.

"Projektom su kreirani novi zanimljivi sadržaji i usluge kojima će kulturna ponuda grada Užica biti podignuta na viši nivo i dostupna svim zainteresovanim korisnicima, nacionalnim i internacionalnim", dodaje se na sajtu grada Užica.

Definisanim projektnim aktivnostima zadovoljeni su strateški principi i ciljevi digitalizacije kulturnog nasleđa. Projekat podleže Strategiji razvoja kulture Republike Srbije 2017-2027. godine, jer obezbeđuje ne samo veću vidljivost, već i kvalitetniju prezentaciju i promociju kulturnog nasleđa Republike Srbije, ali doprinosi i očuvanju nacionalnog identiteta što sveukupno utiče na poboljšanje pozicije i afirmacije naše zemlje na kulturnoj mapi sveta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike