Junački poduhvat policajca Duška Cvetkovića: Nagrađen jer je hrabro izvukao dvoje starih iz požara!

01.03.2024

10:26

0

Događaj u kojem je Cvetković iskazao izuzetnu hrabrost odigrao se 31. januara ove godine

Junački poduhvat policajca Duška Cvetkovića: Nagrađen jer je hrabro izvukao dvoje starih iz požara!
Duško Cvetković - Copyright Foto: Ž.Balaban

Pripadnik Policijske uprave u Zrenjaninu, saobraćajni policajac Duško Cvetković, nagrađen je na svečanoj Akademiji Ministarstva unutrašnjih poslova, održanoj povodom obeležavanja 220 godina bitke kod Drlupe, od kada datiraju koreni policije u Srbiji.

Na ovoj svečanosti su uručene nagrade i odličja za 36 najzaslužnijih policijskih službenika koji su prošle godine ostvarili izuzetne rezultate u obavljanju policijskih poslova i zadužili državu svojom hrabrošću i posvećenošću policijskom poslu i uniformi koju nose. Motociklista zrenjaninske saobraćajne policije Duško Cvetković medalju za hrabrost je dobio jer je spasio dve osobe iz eksplozije i požara u jednoj kući i radionici u Zrenjaninu i pritom pokušao sam i da ugasi požar.

- Počastvovan sam i ponosan što sam dobio ovu medalju. Ovo je, ujedno, nagrada za ceo moj kolektiv, ne samo za mene. Smatram da je ono što sam učinio primer kako i sve moje ostale kolege treba da se ponašaju kada se nađu u sličnoj situaciji - izjavio je za „Dnevnik” Duško Cvetković.

Događaj u kojem je Cvetković iskazao izuzetnu hrabrost odigrao se 31. januara ove godine. Tog dana on je radio kao školski policajac u Osnovnoj školi „Dr Jovan Cvijić”. Nalazio se se kod jednog od ulaza u školu, u Ulici 7. jula, i pričao je sa prolaznikom.

Foto: Ž.Balaban
 

- Između 16 i 17 časova naišla je žena u automobilu i rekla da na uglu ulica 7. jula i Patrijarha Pavla gori radionica koja se nalazi u dvorištu porodične kuće. Odmah sam otrčao do službenog vozila i odvezao se tamo. Ostavio sam auto na raskrsnici i upalio rotaciju, kako drugi učesnici u saobraćaju ne bi tuda prolazili - priseća se Cvetković.

Kada je ušao u dvorište, video je da je plamen u radionici zahvatio autogen boce, a da stariji domaćin vatru pokušava da ugasi vodom. Unutra je bila i njegova supruga.

- Baku smo odmah izveli napolje, a došao je komšija koji mi je pomogao da izvučemo i dedu. Otrčao sam do obližnje benzinske pumpe da bih uzeo protivpožarni aparat i dok sam se vraćao nazad obavestio sam svoju dežurnu službu, koja je pozvala vatrogasno-spasilačku jedinicu i Hitnu pomoć - priča Cvetković.

U policiji već dve decenije

Vodnik prve klase Duško Cvetković policijski službenik je dve decenije, od 2004. godine, kada je završio Srednju školu unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici.

- Kao mlad policijski službenik bio sam svestan da, kako bih napredovao i bio primeren u svom poslu, pored svog znanja, treba da se oslonim i na starije kolege. Oni su me naučili šta je prioritet prilikom obavljanja naših poslova i zadataka, a to su zaštita i bezbednost građana – poručuje nagrađeni policajac Duško Cvetković. 

Kada je bio na pedesetak metara od kuće, došlo je do eksplozije i jake detonacije. Radionicu je zahvatio veliki plamen i nad njom se razvio gust dim.

- U dvorištu sam video babu, ali ne i dedu. Onda su mi rekli da je on, dok sam otišao po aparat, ponovo ušao u radionicu. Jedan prolaznik je krenuo sa mnom unutra i dedu smo našli između automobila i šporeta, kako leži u besvesnom stanju. Gasio sam požar oko njega i autogen boca, koliko god sam uspeo. Pomerili smo peć i oslobodili prostor, kako bismo dedu izvukli napolje. Kasnije je došao svesti, a brzo su stigli i vatrogasci i Hitna pomoć. Povređenom je pružena prva pomoć, a posle je, s obzirom na to da je imao teške telesne povrede, operisan u Novom Sadu – ističe Cvetković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Dnevnik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike