Prijepolje nakon 40 godina dobija novi vrtić: Ministarka položila kamen temeljac! (FOTO)

28.02.2024

18:15

0

Vrtić će obezbediti 200 novih mesta za decu

Prijepolje nakon 40 godina dobija novi vrtić: Ministarka položila kamen temeljac! (FOTO)
Copyright FOTO TANJUG/MINISTARSTVO PROSVETE (HO)

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i predsednik opštine Prijepolje, Drago Popadić, položili su kamen temeljac za izgradnju novog vrtića u okviru Predškolske ustanove "Miša Cvijović" u Prijepolju, koji će biti izgrađen u ovom gradu nakon 40 godina, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

- Vrtić će obezbediti 200 novih mesta za decu. Strateški cilj naše države i Ministarstva prosvete je da obrazovanje bude dostupno svima, da uslovi za učenje i rad budu najbolji, programi po kojima se radi najsavremeniji i da obuhvat dece vaspitanjem i obrazovanjem bude što veći. Ovaj cilj dostižemo tako što gradimo vrtiće širom Srbije, jedan od njih je i ovaj u Prijepolju čiju gradnju započinjemo danas, ali i onaj u Čačku čiju smo izgradnju započeli juče - navela je ona.

Ministarka je istakla da se izgradnjom vrtića daje doprinos projektu "Skok u budućnost 2027. godine".

TANJUG/ MINISTARSTVO PROSVETE
 

- Nema boljeg načina i bolje povezanosti jedinica lokalne samouprave, Ministarstva prosvete i državne politike nego kada se na ovaj način razmišlja o deci i stvaranju što boljih uslova za njihovo obrazovanje - rekla je Đukić Dejanović i dodala da je uz to vrlo važno negovati drugarstvo i različitost posebno u multinacionalnim sredinama, kao što je Prijepolje.

Novi objekat u Prijepolju, prema njenim rečima, prostiraće se na oko 1.300 kvadratnih metara i za njegovu izgradnju izdvojeno je preko 142 miliona dinara.

- Naša težnja je da što više dece obuhvatimo predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, obezbedimo im da uče i rastu u podsticajnom okruženju - rekla je ministarka i istakla da se posebna pažnja posvećuje i kvalitetu predškolskog vaspitanja i obrazovanja, jer je to osnova za uspešnu budućnost.

Prema njenim rečima, posebno su važne aktivnosti i na stalnom stručnom usavršavanju vaspitača.

- Podrška koja je obezbeđena kroz projekat "Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje", odnosi se i na jačanje znanja i veština vaspitača za primenu nove programske koncepcije "Godine uzleta" i ovu podršku dobili su i vaspitači i zaposleni u vrtićima iz Prijepolja - navela je ona.

Pre polaganja kamena temeljca za izgradnju novog vrtića ministarka je posetila Brodarevo i obišla vrtić "Srce", koji je adaptiran i opremljen u okviru Projekta i koji sada pohađa 90 mališana, a obišla je i OŠ "Svetozar Marković" u Brodarevu.

Drago Popadić, predsednik opštine Prijepolje posebno je istakao podršku Ministarstva prosvete i Svetske banke, koji prepoznaju važnost ulaganja u obrazovanje najmlađih. On je rekao da su deca naša budućnost i da je ulaganje u njihovo obrazovanje najvažniji korak ka izgradnji prosperitetnog društva.

- Ovaj vrtić je ostvarenje naših ciljeva u oblasti obrazovanja i brige o deci i da svakom detetu vrtić postane dostupan i da dobije jednake uslove za predškolski razvoj - rekao je on.

Dodao je da se izgradnjom ovog vrtića ukida lista čekanja.

Ministarstvo prosvete u saradnji sa Svetskom bankom u okviru projekta "Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje" sprovodi izgradnju novih, dogradnju, adaptaciju i opremanje postojećih objekata na teritoriji Srbije.

Ovim projektom ukupno će biti obuhvaćena 23 vrtića, a vrednost investicije je 47 miliona evra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike