Alarmantna brojka stiže iz Prijepolja: Za samo 13 dana dogodilo se 25 požara - Ne palite travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru!

15.02.2024

13:00

0

Loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume je zabranjeno

Alarmantna brojka stiže iz Prijepolja: Za samo 13 dana dogodilo se 25 požara - Ne palite travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru!
Copyright Foto: RINA

Za nepunih 15 dana na području Odeljenja za vanredne situacije u Prijepolju, u periodu od 1.2. do 13.02.2024. godine, pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona Prijepolje imali su 27 intervencija, od čega je 25 intervencija gašenja požara, od kojih su 23 intervencije gašenja požara na otvorenom prostoru.

Na ovim intervencijama angažovano je 56 vatrogasaca-spasilaca i 28 vatrogasnih vozila.

– Zbog povećanog broja požara na otvorenom, Odeljenje za vanredne situacije u Prijepolju apeluje na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru, jer na taj način ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima. Podsećamo da požari u blizini saobraćajnica ugrožavaju bezbedno odvijanje saobraćaja i da, zbog dima, može doći do smanjene vidljivosti na putu, a samim tim i do saobraćajnih nezgoda. Podsećamo građane da, ukoliko primete požar, što pre obaveste vatrogasno- spasilačku jedinicu na broj telefona 193, kaže za RINU Zoran Čamdžić pripadnik Odeljenja za vanredne situacije u Prijepolju.

Za nepoštovanje odredbi Zakona o zaštiti od požara kojom je zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka, za pravna lica zaprećena je kazna od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

– Odeljenje za vanredne situacije u Prijepolju, u narednom periodu, zajedno sa policijom, kontrolisaće sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom, i protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podneće zahtev za pokretanje prekršajnog postupka – naglašava Čamdžić.

Loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume je zabranjeno, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara, a za nepoštovanje ove odredbe za fizička lica predviđena je kazna od 10.000 do 50.000 dinara.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike