Sa Zapadne Morave poslata najlepša slika, mladi čuvaju srpsku tradiciju i običaje: Jovan prvi doplivao do Časnog krsta! (FOTO)

19.01.2024

11:17

0

U čačanskom Domu kulture biće održana Bogojavljenska akademija na kojoj će pobednik, ali i ostali učesnici, dobiti zaslužena priznanja

Sa Zapadne Morave poslata najlepša slika, mladi čuvaju srpsku tradiciju i običaje: Jovan prvi doplivao do Časnog krsta! (FOTO)
Copyright RINA

Hladna Morava nije ovog bogojavljenskog jutra pokolebela hrabre plivače da uskoče u vodu i doplivaju do Časnog krsta. Nakon nekoliko godina kada je prvi do cilja stizao Anđelko Kovačević, sada je došlo do smene generacija, pa je do krsta prvi doplivao osamnaestogodišnji Jovan Kecović.

- Ovo mi je drugi put da plivam za Časni krst, puno mi je srce što sam sada doplivao prvi. Velika je čast i ovo mi mnogo znači. Na ovaj način želim da dam svoj doprinos u očuvanju srpske tradicije i običaja. Nije bilo mnogo hladno - rekao je za RINU Jovan.

Ove godine prijavilo se skoro 200 takmičara, a da zaplivaju hladnom Moravom nisu se uplašile ni devojke, koje su rame uz rame sa momcima uskočile u vodu.

 

- Dan kad su se, po jevanđelju, otvorila nebesa i Bog se obratio ljudima, hrišćani, kao jedan od najvećih praznika, proslavljaju već vekovima. A oni vernici koji plivaju za Časni krst simbolizuju sabornost i jedinstvo u veri. U organizaciji Sportskog centra "Mladost", a pod pokroviteljstvom grada Čačka, plivanje za Časni krst održano je 19. godinu zaredom.

 

Bitno je da u ovo teško vreme pokažemo jedinstvo u veri i istrajnost kako bismo sva iskušenja koja se pred nas stvaljaju lakše prevazišli. Raduje nas što se ove godine prijavio rekordan broj plivača za Časni krst, jer ova manifestacija jeste sportska, ali pre svega duhovna i religiozna, a vidimo da mladi i dalje čuvaju stare običaje i tradiciju - rekli su organizatori.

 

U čačanskom Domu kulture biće održana Bogojavljenska akademija na kojoj će pobednik, ali i ostali učesnici, dobiti zaslužena priznanja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike