U Srbiji gotovo da nema rasizma: Ponosni smo na gostoljubivost, a evo zašto ljude druge boje kože prihvatamo kao svoje

19.01.2024

08:16

0

Autor: I.K.

U prilog tome svedoče i rezultati 12-godišnjeg istraživanja Univerziteta Harvard

U Srbiji gotovo da nema rasizma: Ponosni smo na gostoljubivost, a evo zašto ljude druge boje kože prihvatamo kao svoje
Copyright Profimedia

Sve češće na društvenim mrežama možemo čuti utiske stranaca, među njima i Afroamerikanaca kako su u Srbiji potpuno prihvaćeni i kako ovde ne osećaju rasizam ni u tragovima.

-Ovde ponekad gotovo da zaboravim da sam Afroamerikanka, zaboravim da imam drugačiju boje kože, rekla je u jednom od postova na društvenim mrežama Anđela Bler, svetska putnica, devojka koja je prošle godine došla u našu zemlju i odlučila da ostane jer joj je - lepo.

U prilog tome svedoče i rezultati 12-godišnjeg istraživanja Univerziteta Harvard o rasizmu u Evropi, gde je Srbija na prvom mestu kao zemlja u kojoj gotovo da nema rasizma. Po stepenu rasizma, Srbija je najtolerantnija zemlja Evrope.

 

 

Pored Anđele koja je snimila i blog o tome kako je Srbija jedina zemlja gde ne oseća ni trunku rasizma, te opisala kako izgleda "biti crnac u Srbiji" još jedan bloger, takođe Afroamerikanac, koji je oženjen Srpskinjom te zajedno drže i kurs jezika, ističe koliko je lepo primljen ovde te kako su ljudi prijatni.

-Bilo je dovoljno samo par sati druženja, da steknem nekoliko novih prijatelja, istakao je ovaj Afroamerikanac koji se predstavlja kao Kam.

 

@abcexperiences Being a Black American woman abroad, that American privilege is real! Living in Serbia, one of the most racist free places I'm treated very well. #belgrade #serbia #balkans #racism #blackexpat #expat #europe #history #privilege ♬ original sound - ABC Experiences - Blair In Belgrade

 

 

Ove činjenice ne bi trebalo bilo koga da čude.

Prof. dr Dragan Popadić, socijalni psiholog smatra da na našim prostorima nisu postojale različite rase koje bi se oko bilo čega sukobljavale i nadmetale ili isticale svoju superiornost u odnosu na neku drugu, čime objašnjava zapravo odsustvo rasizma i otpora prema drugačijoj boji kože.

-Kod nas su postojale etničke podele i sukobi, ali to je druga priča, one često liče na komšijske, rođačke svađe... Rasistička ideologija jednostavno ovde nikad nije ni postojala i teško se primala pre svega zbog ideologije koja je bila posle Drugog svetskog rata, a koja je isticala povezanost naroda, bratstvo i jedinstvo... Ta ideologija je zapravo bila suprotstavljena rasizmu, navodi prof. Popadić.

YouTube/TV Prva
prof. dr Dragan Popadić

 

Podseća da su i u tom posleratnom periodu ovde studirali studenti iz Afrike, i da se nikada na njih nije gledalo sa visine.

-Na njih se uvek gledalo kao na braću, "nesvrstane". Bila je to snažna ideologija koja je govorila o sličnosti i povezanosti naših naroda, a nije bilo nikakve podele na rase. Ovde, jednostavno ta terminologija nije bila prihvaćena. U poslednje vreme mogu se pronaći različite ideološke priče koje možda ne govore o rasizmu, ali govore o rasama, one imaju implicitno priču u pozadini o superiornosti, ali ovde su te ideologije slabe i teško uočljive. Kod nas je preovladala izrazito antirasistička ideologija iz doba socijalizma, a povrh svega ovde nije bilo različitih rasa. Na našim prostorima vladale su etničke podele, ističe prof. Popadić.

Socijalni psiholog dodaje da je kod nas izuzetno važna i cenjena gostoljubivost, te da to svi sa ponosom ističu kao glavnu osobinu naroda.

-Ovde zaista nije postojala nikakva jaka ideologija o vlastitoj superiornosti u odnosu na druge i neke ksenofobičnosti, a kada su ispitivani autostereotipi, gostoljubivost je uvek isticana, i mi jesmo gostoljubivi i otvoreni prema drugima, bez omalovažavanja suseda. Tamo gde su postojale etničke tenzije, to je bilo posledica realnih sukoba i taj teret se posle prenosi kroz istoriju, napominje prof. Popadić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike