Tradicija se čuva i poštuje: U hladnoj Moravi sutra će za Časni krst plivati skoro 200 takmičara, među kojima je i pet devojaka

18.01.2024

11:36

0

Obeležavanje praznika biće uveličano Bogojavljenskom svečanom akademijom u Kulturnom centru u Čačku

Tradicija se čuva i poštuje: U hladnoj Moravi sutra će za Časni krst plivati skoro 200 takmičara, među kojima je i pet devojaka
Copyright RINA

Plivanje za Časni krst na Gradskoj plaži u Čačku ove godine na Bogojavljenje, okupiće blizu 200 takmičara, među kojima za sada ima i pet žena.

Od obnavljanja ove manifestacije 2005. godine, najodvažniji mladići i devojke, na ovaj praznik zaplivaju Zapadnom Moravom u nameri da prvi stignu do zaleđenog krsta.

- SC "Mladost" kao ustanova već 20 godina organizuje ovu manifestaciju koja iz godine u godinu biva dignuta na viši nivo. Na Bogojavljanje svi putevi vode ka gradskoj plaži i potrudićemo se, kao i prethodnih godina, još jednom na plaži da napravimo ambijent koji će se prepričavati. Pozivam naše sugrađane da prisustvuju ovoj tradicionalnoj manifestaciji i daju podršku odvažnim plivačima - rekao je za RINU direktor SC “Mladost“ Matija Bratuljević.

RINA
 

Sve mere sigurnosti su preduzete, dežuraće ekipe Hitne pomoći i policije, angažovani su ronioci, a plivanje za Časni krst pune dve decenije postalo je primer drugima u okruženju gde smo dali svoj doprinos u obnavljanju ove manifestacije koja je od strane Republike Srbije postala prepoznatljiva kao najorganizovanija, dodaje Savković.

Manifestacija je obnovljena 2005. i ništa novo nije izmišljeno već smo išli putevima predaka, rekla je etnolog Snežana Ašanin i dodala da se ova kulturna, verska i sportska manifestacija sa pravom našla na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa.

- Ministarstvo kulture RS je u decembru prepoznalo našu običajnu praksu i upisalo na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, propozicije su jako stroge što znači da ovaj element ima jaku održivost, da je jako ukorenjen u tradiciji. Čitave godine se radi na pripremi, a pobednik koji bude iz reke Morave izvadio krst, poneće titulu nosioca Bogojavljenskog krsta za grad Čačak za tu godinu. Republika Srbija prepoznala je ovu manifestaciju kao najorganizovaniju, a zasluge pripadaju crkvi, vojsci kao i svima koji učestvuju u obeležavanju Bogojavljenja pune dve decenije - rekla je Ašanin.

Obeležavanje praznika biće uveličano Bogojavljenskom svečanom akademijom u Kulturnom centru u Čačku. Tada će biti dodeljena titula Nosioca Bogojavljenskog krsta i organizovan bogat kulturno-umetnički program.

Tema ovogodišnje Bogojavljenske akademije je “ Srbi sa druge strane Drine, a pored zdravičara Vuka Pantovića I Milinka Gojkovića gost će biti glumac Tihomir Stanić.

Svi učesnici plivanja za Bogojavljenski krst su pobednici, poručuju organizatori, SC "Mladost", Narodni muzej i Kulturni centar Čačak. Pokrovitelji manifestacije su crkva Svetog Vaznesenja Gospodnjeg i grad Čačak.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike