Lavovi su prevaziđeni, ovde se diče ćilimima: Nesvakidašnja dekoracija na teresi trgovca Nikodija u srcu Šumadije (FOTO)

12.12.2023

11:11

0

Poslednjih dvadeset godina nije radio popis, ali prema poslednjem brojanju, u njegovoj kolekciji našlo se preko 20.000 raznih predmeta

Lavovi su prevaziđeni, ovde se diče ćilimima: Nesvakidašnja dekoracija na teresi trgovca Nikodija u srcu Šumadije (FOTO)
Copyright Foto: RINA

Već pola veka trgovac Nikodije Srećković slaže eksponat po eksponat u svom dvorištu koje se nalazi na pola puta između Rače i Kragujevca.

I gotovo da nema mesta u kući, na krovu garaže ili dvorištu koje nije krcato, i to od poda do krova.

Poslednjih dvadeset godina nije radio popis, ali prema poslednjem brojanju, u njegovoj kolekciji našlo se preko 20.000 raznih predmeta.

Svoju dečačku želju da zaspi ispod dobro izvezenog ćilima ostvario je tek kada je napunio 18 godina.

- Nismo imali u kući nijedan ćilim, pa sam počeo sam da ih sakupljam i dospeo sam do kolekcije od 50 komada ručno izrađenih ćilima, koje sam postavio na ogradu, da krase kuću - rekao je za RINU Nikodije.

Foto: RINA
 

Dodaje da je kuća u kojoj živi nekada bila izuzetno siromašna, a preživljavali su od očeve nadnice. Tada je, kao mali dečak, rekao da će jednog dana imati lepu i bogatu kuću, i u tome je uspeo.

- Kuća u kojoj živim bila je najsiromašnija u čitavoj Šumadiji. Moj otac je kopao bunare, nakon čega je ostao bez vida u 40 godini. Od tada želim da obogatim svoje domaćinstvo. Kolekciju koju imam skupljam od svoje petnaeste godine, i tako poslednjih pedeset godina. Za svaki eksponat sam radio u nadnici kako bih ga otkupio i preneo u svoj etno-muzej - priča za agenciju RINA Nikodije iz sela Veliko Krčmare.

On se ponosi kolekcijom koja je sačuvana čak iz Prvog i Drugog svetskog rata, od kola do oružja i drugih predmeta.

Foto: RINA
 

- Kola iz Drugog svetskog rata su vukla dva konja, i na njima su sedela dva vojnika. Bila su natovarena municijom i hranom, a sa zadnje strane kačili su top koji su vukli preko Solunskog fronta. Uspeo sam da nađem i sef iz tog perioda koji je i dalje ispravan i otključava se sa dva ključa. Imam i nemačku kosačicu iz tog vremena koju su vukli konji, i ona je takođe ispravna, a proizveo ju je Nemac Harting, i ona se i dalje drži pod ključem - dodaje on.

Najveći deo njegovog dvorišta zauzimaju bačve raznih dimenzija, i u toj kolekciji nedostaje samo jedno bure.

- Kao dete, nisam zapamtio da je moj otac imao ijedno bure. Zato sam želeo da ih imam, pa sam sakupio veliku kolekciju bačvi. Najveća je od 7.000 litara, dok je najmanja koju imam od jedne tone. Sada tragam za još jednim buretom, pa ću kad ga nabavim da otvorim kafić i da stavim ležaljke - ističe Srećković.

Police i ormari u njegovoj kući puni su raznih predmeta, a na samom ulazu stoji nemački šlem iz Drugog svetskog rata.

Foto: RINA
 

 

- Jasno se na ovom šlemu vide dve rupe od metka, koji je probio levu stranu šlema i izašao na suprotnoj strani. Od silne detonacije šlem je napukao po sredini, a vojnik koji ga je nosio nije živ - dodaje Nikodije. 

Ovaj vredni sakupljač raznih antikviteta sakuplja i predmete iz novije istorije, pa se u njegovoj zbirci mogu pronaći komadi s likovima Tita i Draže i drugi predmeti. Potvrđuje da za 50 godina vrednog sakupljanja njegova kolekcija sada broji više od 100.000 raznih eksponata.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike