Osetite magiju pirotskih ćilima u Silosima: Čarobne šare neprevaziđenih majstora (FOTO)

17.06.2023

10:00

0

Mogu se videti i nekoliko starih primeraka sa izvezenim grbovima Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije

Osetite magiju pirotskih ćilima u Silosima: Čarobne šare neprevaziđenih majstora (FOTO)
Pirotski ćilimi u beogradskim Silosima - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Izložba "Magija pirtoskog ćilima", u produkciji ''Gaia'' pokreta, otvorena je sinoć u Re-kreativnom centru Silosi Beograd, gde će trajati do 2. jula.

Izložba obuhvata preko 60 pirotskih ćilima velikih formata iz kolekcije porodice Nikolić, uz brojne manje prostirke, šustikle i komade starog nameštaja.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Posetioci su na otvaranju mogli da upoznaju raznolikost šara pirotskih ćilima, među kojim je nekoliko starih primeraka sa izvezenim grbovima Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije, a u jednom kutku je žena u narodnoj nošnji pokazivala veštinu tkanja.

Izložba slavi srpsku tradiciju

Svečanom otvaranju prethodili su kratki nastup pevačkog društva "Preobraženje" i izvođenje predstave "Darovni ćilim Cvete Agnine“ po istoimenom komadu Piroćanca Momčila Antića.

Predstavu su na narečju južne Srbije izvele glumice Angelina Lukić i Sara Jovanović u režiji reditelja Juga Đorđevića

U obraćanju brojnim zvanicama na otvaranju, osnivačica pokreta ''Gaia'' Ana Ćetković je istakla da su izložbom želeli da slave srpsku tradiciju i podsete na veličinu srpskog naroda i njegovih predaka.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

- Izabrali smo "Drvo života", kao prvi ćilim (na izložbi). Dobar je razlog jer verujemo da bez jakog korena ne znamo šta smo i ko smo bili. Ne znamo ko smo danas i gde idemo - poručila je Ćetković.

Vlasnik kolekcije Miomir Nikolić je istakao da su priredili predstavu "Darovni ćilim Cvete Agnine" da pokažu "vezu ćilima i naroda, njegovih običaja i života, i šta energija ćilima znači u domovima Piroćanaca".

Nikolić je rekao da je, kao Beograđanin koji je samo rođen u Pirotu, u kući svog dede predratnog trgovca, ipak "veza ostala neraskidiva", i da je želeo da je ovenča skupljanjem pirotskih ćilima.

U Silosima 60 ćilima

Nikolić kaže da poseduje više od 120 ćilima, od kojih je 60 izabrano za izložbu, a 100 za prateću monografiju "koja beleži najvrednije predmete, prostirke i ćilime iz kolekcije".

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je poručio da mu je drago što se ovom izložbom "ćilim vraća na velika vrata", dodavši da su od nedavno u gradu krenuli sa festivalom pirotskih ćilima i da, između ostalih aktivnosti, ponovo prave radionice za učenje tkanja.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Na izložbi, čiji su koautori profesori Fakulteta primenjenih umetnosti Leonora Vekić i Zlatko Cvetković, postavljeni su paneli o istoriji ćilimarstva kod nas i u svetu.

"Magiju pirotskog ćilima“ prati i video rad "Kaleidoskop“ slikarke i istoričarke umetnosti Milice Živadinović i kratki dokumentarni film u režiji Maje Uzelac.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Kako je najavljeno, tokom izložbe biće održane i radionice izrade tapiserija sa pirotskom šarom, dečije radionice crtanja pirotskih ornamenata i promocija knjige "Ornamenti Srbije“ Milice Živadinović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike