Ukroćena Zapadna Morava: Počela izgradnja crpne stanice na Ljubić keju u Čačku (FOTO)

05.12.2023

19:16

0

Todorović je istakao da je vrednost radova 88,5 miliona dinara, od čega najviše sredstava odlazi na tri pumpe koje će biti postavljene unutar crpne stanice

Ukroćena Zapadna Morava: Počela izgradnja crpne stanice na Ljubić keju u Čačku (FOTO)
Copyright RINA

U čačanskom naselju Ljubić Kej, na mestu gde se kanal za navodnjavanje koji ide od Parmenca uliva u Zapadnu Moravu, počela je izgradnja crpne stanice i vodoustave sa kompletnim mašinskim i elektro postrojenjem.

- Grad Čačak je 2017. krenuo sa izmenom planskog akta Centar i on je iste godine usvojen u skupštini. Već 2019. obezbedili smo sredstva za idejno rešenje, a 2021. ugovorili glavni projekat. I za te namene, grad Čačak je izdvojio nešto više od tri miliona dinara. Iako smo obezbedili te preduslove, skoro dve godine smo rešavali imovinsko pravne odnose između "Srbijavoda", grada Čačka, Republike Srbije. Naravno, uspeli smo sve to da rešimo i da dođemo u situaciju da u maju 2023. godine dobijemo i dozvolu za izgradnju. Nakon toga smo raspisali konkurs za izvođača radova i pre petnaestak dana smo potpisali ugovor sa Vodoprivrednim preduzećem "Morava" - rekao je za RINU gradonačelnik Čačka, Milun Todorović.

RINA
 

Todorović je istakao da je vrednost radova 88,5 miliona dinara, od čega najviše sredstava odlazi na tri pumpe koje će biti postavljene unutar crpne stanice.

On je podsetio da je grad Čačak pre četiri godine dobio, uz pomoć Vlade Republike Srbije, iz "Abu Dabi fonda" skoro šest miliona evra za rekonstrukciju kanala za navodnjavanje od Parmenca do Ljubić Keja i da su radovi na tom projektu kompletno završeni pre, nešto više od mesec dana.

- Očekujemo već na proleće da taj sistem pustimo u rad, naravno u trenucima kada je poljoprivrednicima neophodan za rad. Nešto više od 400 hektara najplodnije zemlje će se navodnjavati iz ovog kanala, koji je dužine oko šest kilometara, a čitav sistem je automatizovan i prati se iz jedne kancelarije - istakao je Todorović.

RINA
 

Namena ove crpne stanice jeste sprečavanje ponovnih poplava sa kojima su se Ljubić Kej, Suvi breg i Suva Morava susretali od 1965. godine na ovamo.

- Mnogo stanovnika ovog dela grada moći će mirno da spava znajući da su bezbedni. Rok za izvođenje radova je 10 meseci. Izvođači kažu da će biti gotovi i nešto ranije. Ja sam siguran da će sve biti urađeno do leta 2024. godine. Izgradnjom crpne stanice rešava se i kanal Moravac koji je i pravio najveće probleme, jer sa svakom bujičnom vodom, pumpama je jedna, ali manja količina prebacivana u Zapadnu Moravu tako da su mnogi ljudi bili poplavljeni - zaključio je gradonačelnik.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike