U Sjenici proglašena vanredna situacija: Sneg pada bez prestanka skoro 24 sata, dalekovod ispao iz sistema

25.11.2023

16:14 >> 20:30

0

Kritična tačka tokom ovih snežnih padavina jeste saobraćajnica koja spaja Novi Pazar i Sjenicu

U Sjenici proglašena vanredna situacija: Sneg pada bez prestanka skoro 24 sata, dalekovod ispao iz sistema
Copyright RINA

Usled jakih snežnih padavina na teritoriji opštine Sjenica proglašena je vanredna situacija.

- Sneg u Sjenici pada gotovo 24 časa, od dva sata jutros mi smo na terenu i za sada on nije napravio veće probleme na putevima prvog reda. Od Sjenice ka Novom Pazaru i Ivanjici, trenutno ga imamo oko pet centimetara na kolovozu i svi pravci su prohodni - potvrdio je za RINU, Senko Ibrović i putarske firme "Novi Pazar put".

Kritična tačka tokom ovih snežnih padavina jeste saobraćajnica koja spaja Novi Pazar i Sjenicu, Duga Poljana.

Međutim, za sada je situacija pod kontrolom, nema jakog vetra što putarima olakšava čišćenje.

Dalekovod ispao iz sistema
 

Predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić izjavio je danas, nakon proglašenja vanredne situacije na teritoriji te opštine, da su pojedina mesta ostala bez struje, zato što je dalekovod ispao iz sistema, a pregoreo je jedan od glavnih prekidača.

Mujagić je za Tanjug istakao da ovaj problem u što kraćem roku pokušavaju da reše ekipe elektroprivrede koje se nalaze na terenu."Oni čine napore da što je moguće pre stave veliki broj sela pod napon i da građani, koji se nalaze na većoj nadmorksoj visini, dobiju električnu energiju", rekao je Mujagić.

On je naglasio i da situaciju dodatno otežava činjenica da javno preduzeće za uređivanje gradsko-građevinskog zemljišta i infrakstuture nema direktora koji je pre nekoliko dana smenjen i na njegovo mesto nije imenovan niko.

"To znači da je to javno preduzeće od izuzetnog značaja blokirano, što komplikuje situaciju. Ljudi su prosto zbunjeni i dok nismo uveli vanrednu situaciju, nismo mogli da pokrenemo sistem", pojasnio je predsednik opštine Sjenica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)Prema njegovim rečima, u Sjenici je napadalo oko 25 centimetara snega, dok je na višim delovima opštine palo oko 30 centimetara snega.

Dodaje da situaciju dodatno otežava to što je sneg vlažan, jer je to, kako je rekao, izuzetan teret za elektrovodove.

Situaciju, kako kaže, prate iz sata u sat i spremni su da u bilo kom trenutku preduzmu adekvatne mere.

"U Sjenici postoji i regionalna meteorološka stanica, pa ćemo u saradnji s njima i pratiti razvoj situacije i na osnovu toga preduzimati adekvatne mere", istakao je Mujagić i dodao da je jedina dobra okolnost to što sneg nije pratio intenzivan vetar.

U dragačevskom kraju 40 kuća bez struje

U dragačevskom kraju, iako ima snega, za sada sve pod kontrolom, izjavio je danas načelnik opštinskog štaba za vanredne situacije u Lučanima Zoran Vučević, i dodao da je najteže bilo u selu Gornji Dubac, gde je bez struje bilo oko 40 kuća.

Načelnik Vučević rekao je za Tanjug da je sneg neprekidno padao posebno u Gornjem Dragačevu, u Vučkovici, Gornjem Dupcu, Milatovićima, Kaoni, Delovima Viče i podovčarskim selima Markovići, Dučalovići i Rtari."U Dragačevu i Gornjem Dupcu palo je 11 centimetara snega. Bili su manji problemi, pala su i neka stabla preko puta. Zahvaljujući 'Dragačevo putu' sneg je raščišćen sa kolovoza", rekao je Vučević i dodao da je bilo manje snega, jer je toplo.

Sneg se brzo topio, tako da su putevi u Dragačevu, pre svega opštinski - prvog reda i drugog reda, prohodni.

Prema njegovim rečima, postojao je problem u snabdevanju strujom u naseljima Vučkovica i Gornji Dubac.

"U Vučkovici je tokom jutarnjih sati nestala struja, a u Gornjem Dupcu ekipe su na terenu. Struja će brzo biti dostupna svima", rekao je on.

Trenutno je bez struje oko 40 kuća u Gornjem Dupcu.

Tokom noći, zbog kiša koje su padale intenzivno, reka Bjelica je dostigla vrhunac od 110 na koti, ali je tokom dana vodostaj bio u padu.

Što se tiče grejanja, u Guči je snabdevanje toplotnom energijom uredno, kao i u Lučanima, rekao je Vučević i dodao da je prema njegovim rečima uredno je i vodosnabdevanje.

Vučević je rekao da su mesne zajednice dobile naftu, tako da se građani organizuju i čiste svoje te nekategorisane i lokalne puteve.

Kako javlja dopisnik Tanjuga, u Moravičkom okrugu, u ivanjičkim selima Močioci, Katići, Kušići i Vratljevo postoje problemi, nema struje ni fiksne i mobilne telefonije.

Takođe, predsednik opštine Sjenica je istakao da je oko 30 mašina u pogonu i da se intenzivno radi na čišćenju svih putnih pravaca.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike