Kakav prizor: Radnici rade na izgradnji konaka kod velike svetinje, materijal se do Savine isposnice na Kablaru iznosi na leđima

06.11.2023

12:20

0

Prema predanju, ovde se nalazi i sveta voda za koju se tokom isposničkih dana molio Sveti Sava

Kakav prizor: Radnici rade na izgradnji konaka kod velike svetinje, materijal se do Savine isposnice na Kablaru iznosi na leđima
Copyright RINA

Strma stena i pećina na Kablaru bile su mesto na kom je deo svojih isposničkih dana proveo Sveti Sava, a 1939. godine u čast ovom svecu tu je podignuta crkva.

Do nje se može doći samo peške, uzanim šumskim putem. Sveto mesto je izgrađeno zahvaljujući vladici Nikolaju Velimiroviću, a kako je zadnji deo puta potpuno nepristupačan za bilo koje vozilo ili životinju, radnici su ručno i na leđima preneli sav materijal za izgradnju. Tako je bilo tada, a tako i sada, jer se ovde gradi konak u kom će vernici moći da prenoće. Tokom prethodnih meseci veliki broj vernika odazvao se ovoj akciji i težak materijal ponovo se nosio na leđima, a sledeća dobrovoljna akcija zakazana je za 11. novembar.

- Materijal su iznosili dobrovoljci. Nije lako, ali ko god je voljan, čistog srca došao je da na neki način ugradi deo sebe u ovu bogomolju. Dolazili su čak i ljudi sa decom da pomognu. Sam taj podvig, izaći do samog vrha, vredi doživeti, pa čak i za ljude koji nisu u veri, osetili bi ogromnu božju silu i blagodat. Zato pozivamo sve koji mogu i žele da dođu i na našu sledeću akciju - rekao je za RINU jedan od organizatora i učesnik u akciji.

 

Građevina možda jeste mala, ali je za hodočasnike veliki božji hram, a pešačka staza koja vodi do crkve poznatije pod nazivom Savinje dugačka je oko kilometar. Prvi deo nije naročito zahtevan, ali zadnjih 500 metara puta vode preko stena, kao prirodnih stepenica. 

- Drugi deo staze je stenovit i tuda se može popeti samo uz pomoć sajli. Na leđima su dobrovoljci iznosili sav materijal - od cementa, vode, peska, pa sve do više od 3.000 cigala. Do sada je dosta toga urađeno, vide se obrisi novog konaka - rekao je naš sagovornik.

Prema predanju, ovde se nalazi i sveta voda za koju se tokom isposničkih dana molio Sveti Sava, a koja se, ako je verovati meštanima, i sada ovde može videti, jer se sliva sa stene u jednu pukotinu. Prema legendi, ako se popenjete do crkve, a vode nema, onda ste grešni.

Ovčarsko-kablarska klisura, u kojoj se ova crkva nalazi, poznata je i kao mala Sveta Gora, na kojoj se nalazi još 10 manastira i jedna crkva. A brojni su putnici namernici koji, osim pravoslavnih svetinja, ovu destinaciju obilaze u nadi da će pronaći četničko blago za koje se veruje da je skriveno upravo u stenama planine Kablar.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike