Više ne preti opasnost od kiša i snegova: Obnavlja se izgoreli konak, izdvojeno još pet miliona dinara za manastir Vraćevšnicu

04.11.2023

18:15

0

Ovaj manastir najstariji je na području opštine Novi Pazar, a među najstarijima je i u Srbiji

Više ne preti opasnost od kiša i snegova: Obnavlja se izgoreli konak, izdvojeno još pet miliona dinara za manastir Vraćevšnicu
Copyright Foto: RINA

U požaru koji je početkom avgusta zahvatio konak manastira Vračevšnica izgorelo je preko 500 kvadrata.

Mnogi su se založili da se obnovi ova velika svetinja, a Gradsko veće Gornjeg Milanovca donelo je odluku da se iz opštinskog budžeta izdvoji pet miliona dinara za ovu namenu.

Foto: RINA
 

- Od Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva dobili smo saglasnost za projekat rekontrukcije. Zajedno sa Eparhijom žičkom i sestrinstvom manastira Vraćevšnica kao i građanima Gornjeg Milanovca, radimo na obnovi konaka. Vrednost čitavog posla je oko 33 miliona dinara. Do sada je od privrede i građanstva prikupljeno oko šest miliona dinara. Pet miliona dinara koje je izdvojila opština Gornji Milanovac je samo prvi deo pomoći koji je opština opredelila. Ova sredstva će biti utrošena u narednih mesec, dva, potvrdio je za RINU predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević.

Foto: RINA
 

Trenutno su završeni radovi na krovu, tako da ne preti opasnost od padavina i loših vremenskih prilika za rad unutar objekta.

Kovačević je još jednom pozvao građanstvo i privrednike opštine Gornji Milanovac da se još više uključe u akciju kako bi zajedničkim snagama do proleća uspeli da obnove kompletne konake.

- Ujedno želim i da se zahvalim svim ljudima koji učestvuju u obnovi konaka kako finansijski tako i onima koji su se fizički uključili kako bi pomogli radove – rekao je predsednik opštine.

Govoreći o vrednosti ovog verskog objekta, on je podsetio da je manastir Vraćevšnica najstariji manastir na području opštine, a među najstarijima je i u Srbiji.

- Manastir Vraćevšnica je naše nacionalno blago koje moramo očuvati - zaključio je Kovačević.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike