Srpski beloglavi supovi gde god odlete privlače veliku pažnju: Milutin osvaja svet, ne zaostaje ni Čegevara!

04.11.2023

07:41 >> 07:43

0

U Srbiji je najveća populacija ove ugrožene vrste na Balkanu i najčešće oni se nalaze na lutanju po Bliskom Istoku i najverovatnije da oni najviše stradaju

Srpski beloglavi supovi gde god odlete privlače veliku pažnju: Milutin osvaja svet, ne zaostaje ni Čegevara!
Copyright Foto: RINA

Svetski, a naši.. tako bi se mogao nazvati veliki broj jedinki beloglavog supa koji se izlegu kod Nove Varoši, a potom obiđu čitav svet. Jedan od njih je i Milutin koji se izlegao ove godine u koloniji Radoinja, a već je krenuo na put u Aziju.

- Gde god se pojavi naš obeleženi beloglavi sup izaziva veliku pažnju. Posmatrače interesuje ko je stavio oznake na ove legendarne ptice i odakle dolaze. Juče smo dobili snimak iz Ankare našeg beloglavog supa Milutina sa oznakom 83 u društvu starešine supova, potvrdili su za RINU u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

Osim Milutina i sup Čegevara sa oznakom 76 koga satelitski se prati, a on je došao do Dardanela i nećka se da i on preleti u Aziju. Ovo ništa nije neobično jer u ovom periodu naši mladi supovi preduzimaju lutanja i jedan broj odlaze na Arabijsko poluostrvo.

- Mi procenjujemo koliko njih odlazi na ta daleka lutanja prema markiranim pticama, ali koliko ih tačno odlazi i strada tamo? Nadamo se da će izbeći zonu ratnih sukoba na Bliskom Istoku. Skoro polovina mladih supova se sa ovih putovanja ne vrati u zavičaj jer najčešće stradaju, dodaju u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

U Srbiji je najveća populacija ove ugrožene vrste na Balkanu i najčešće oni se nalaze na lutanju po Bliskom Istoku i najverovatnije da oni najviše stradaju.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike