"A u Topoli: Šta ti duša želi i voli!" Šest decenija čuvene Oplenačke berbe (FOTO)

07.10.2023

21:21

0

Manifestacija koja je ušla i u čitanke i u narodnu pesmu

"A u Topoli: Šta ti duša želi i voli!" Šest decenija čuvene Oplenačke berbe (FOTO)
Copyright 24sedam/I.P./Instagram/milosvucevuc

Već šest decenija, Oplenačka berba okuplja ljubitelje vina, grožđa i srpske tradicije u srcu Šumadije. 

Tokom trodnevne manifestacije, posetioci mogu uživati u izložbama grožđa, voća, vina, rakije te upoznati se sa bogatim kulturnim nasleđem kroz izložbe starih zanata i rukotvorina.

Paralelno sa berbom, Topola postaje domaćin i Saboru narodnog stvaralaštva, manifestaciji posvećenoj očuvanju običaja srpskog naroda

Karađorđeva prestonica živne uz nastupe folklorih i pevačkih grupa koje predstavljaju pesme i igre iz svojih krajeva. Visoku svetkovinu otvatra saborska povorka koja ulicama grada nosi radost, uz vođstvo dva konjanika

 

Ministar Vučеvić otvorio manifеstaciju: Opеt nas jе Karađorđе sabrao, ovaj put u borbu za očuvanjе

Potprеsеdnik Vladе i ministar odbranе Miloš Vučеvić otvorio jе danas manifеstaciju izvornog narodnog stvaralaštva u Topoli.

- Opеt nas jе Šumadija, Topola, Oplеnac, opеt nas jе Karađorđе sabrao, okupio ovaj put nе u borbu za oslobođеnjе, ovaj put u borbu za očuvanjе. Očuvanjе onoga što jеsmo i ko smo. Ono što su nе mali broj puta pokušali da nam uzmu, da nam otrgnu iz našе dušе, da nas obеzglavе, da nas sludе, da nе znamo ni ko smo ni šta smo, da uvеk trеba da sе divimo višе drugima i tuđoj kulturi, tuđim tradicijama i običajima, a da zaboravimo svojе - naglasio jе ministar Vučеvić.

.

 

Sa preko 300.000 turista koji svake godine posete ovu manifestaciju, Oplenačka berba svakako se može pohvaliti mestom među najposećenijih događaja u Srbiji.

Sama manifestacija odvija u centru Topole, duž glavnih ulica, od Vinskog trga preko Vinske ulice do Karađorđevog grada do Oplenca, a celom Topolom protezažu se etno štandovi prepuni grožđa i vina, voća, suvenira i proizvoda starih zanata.

Oplenac i kraljevski podrum

Naravno da to nije sve što za berbu (a i inače) treba videti u Topoli. Oplenac, kao srce ovog dela Srbije, dom je kompleksu kraljevske porodice Karađorđević.

OPLENAČKO VINOGORJE 

Oplenačko vinogorje se prostire centralnim delom Šumadije, na pobrđu oko Venčaca, Oplenca i na istočnim padinama planine Rudnik.

Po površini spada u najveće vinogorje od sva četiri vinogorja Šumadijskog rejona. Uglavnom se gaje stone sorte, ali možete da naiđete i na vinske. Ovo vinogorje ima i najveći broj poljoprivrednih gazdnstava koja se bave proizvodnjom vina. 

Svetski priznati vinski stručnjak Tom Stevenson je oplenačko vinogorje svrstao u pet svetskih regija koje u budućnosti vidi u proizvodnji vrhunskih vina.  

Ekipa portala 24sedam je ove godine posetila "srpsku Toskanu" i to za Svetog Trifuna  kako bi svedočila kako šumadijski vinari proslavljaju svog zaštitnika. 

 

 

U sklopu ovog istorijskog kompleksa nalazi se mauzolej kraljevske porodice, dom kralja Petra koji sada služi kao muzej, te vile kraljevske porodice.

 

Nekada se o ovom brdu pevalo ovim rečima: Oplenac je sveto mesto, na Balkanu biće presto!

Poseban pečat celoj vinsko istorijskoj priči ovoga kraja daje kraljevski podrum vina.

Sve lepote jedne zemlje turisti mogu osetiti kroz hranu i vino. Srbija definitivno ima adute kad je u pitanju vinski turizam, a Topola je glavni predvodnik u ovoj oblasti koja može mnogo ponuditi stranim enofilima.

Srpska Toskana može se pohvaliti viševekovnom vinskom kulturom, jer je još u doba vožda Karađorđa, na obližnjim proplancima rađalo grožđe, a 1931. godine napravljena prva Kraljeva vinarija u kojoj su čuvana vina od najkvalitetnijih sorti.

 

Manifestacija koja je ušla i u čitanke i u narodnu pesmu

Oplenačka berba, poznata među Šumadincima kao "Vašar u Topoli", predstavlja više od običnog okupljanja ljudi. Ovaj vašar se izdvojio kao centralni događaj opštine i jedan od najposećenijih u regionu. Bogatstvo i duboka istorija Šumadije oslikani su u ovom tradicionalnom događaju, čije korene možemo pratiti sve do vremena kneza Aleksandra Karađorđevića.

Topola i njen vašar opevani su u brojnim narodnim pesmama, među kojima se ističe "Obraše se vinogradi dole kraj Topole", koja se smatra himnom Oplenačke berbe.

Obraše se vinogradi

Obraše se vinogradi
dole kraj Topole
došlo vreme da se
uzme koji koga vole

Obraše se vinogradi
meni majka kaže
ovi momci iz Topole
lepe cure traže

Nek’ ih traže, nek’ se žene
i nek’ se vesele
i ja imam zlato svoje
koje voli mene

Grli’ smo se , ljubi’ smo se
k’o slavuji mladi
kol’ko smo se mi voleli
znaju vinogradi.

Poznati srpski pesnik Dobrica Erić bio je toliko inspirisan ovim događajem da je napisao pesmu u čast vašara u Topoli, odslikavajući bogatstvo i raznolikost onoga što posetioci mogu doživeti tokom ove manifestacije, a mi ćemo sa vama podeliti naš omiljeni deo njegovih stihova.

... 

Neko vozi
bostana kola,
neko vodi konja il’ vola.
Pastiri gone
stada ovaca,
grnčari puna
kola lonaca.

Osmeh, rika, skika,
jeka i dreka,
kulja u varoš
šarena reka…
Vašar
tako je na drumovima.
A u Topoli:
Šta ti duša
želi i voli!
...

Oplenačka berba nije samo prodajna menifestacija ili mesto okupljanja. 

Za stanovnike Karađorđeve prestonice i njene okoline, dani berbe su prilika da se ovo geografski malo, ali u istoriji značajno i veliko mesto, ponovo nađe u cenrtu pažnje.

Tokom tri dana koliko traje, manifestacija je obogaćena raznim kulturnim dešavanjima koja su dostupna za sve generacije.

Posetioci imaju priliku da uživaju u brojnim kulturnim izložbama, koncertima, kao i da upoznaju i kupe proizvode domaće radinosti i tradicionalnih zanata.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike