Oplenac pun mališana: Princeza Ljubica podstakla veliki broj dece da provedu svi zajedno dan u prirodi (FOTO)

21.09.2023

12:01

0

Šesti Dečji festival izveo je u prirodu mališane iz svih krajeva Srbije i na dva dana ih odvojio od ekrana, video igrica i mobilnih telefona

Oplenac pun mališana: Princeza Ljubica podstakla veliki broj dece da provedu svi zajedno dan u prirodi (FOTO)
Copyright Foto: RINA

Oplenac je zahvaljujući princezi Ljubici ovog bio najposećenija porodična destinacija u Srbiji.

Šesti Dečji festival izveo je u prirodu mališane iz svih krajeva Srbije i na dva dana ih odvojio od ekrana, video igrica i mobilnih telefona.

Njeno kraljevsko visočanstvo princeza Ljubica Karađorđević istakla je da je ova manifestacija prvobitno osmišljena kao lokalni događaj namenjen deci, ali je tokom godina prerastao u porodični dan u prirodi.

- Kada smo osnovali Festival pre šest godina, želeli smo da deci priuštimo jedan dan u prelepoj prirodi dok usvajaju nove veštine. Od tada do danas Dečji festival Oplenac je prerastao u dan za porodicu tokom kog mališani uče kroz igru, razvijaju svoje mentalne i fizičke sposobnosti, i usvajaju kvalitetne životne vrednosti, kako bi kući otišli inspirisani željom da nastave da se bave nekom od aktivnosti koje su isprobali na Oplencu. Tako želimo da ih podstaknemo da češće borave u prirodi, da se više kreću i da uvek istražuju nova interesovanja - rekla je princeza Ljubica.

Foto: RINA
 

Više od 17.000 posetilaca je provelo zabavan i ispunjen dan na Oplencu, a preko 400 volontera se postaralo da deca nešto i nauče dok se dobro provode.

- Ponosan sam na to što Festival, već šestu godinu zaredom, u organizacionom aspektu, u velikoj meri počiva i na zaslugama volontera, rekao je koordinator volontera na Festivalu, Đorđe Gojković.

Pod sloganom Festivala „U zdravoj sredini rastu zdrava deca” na Oplencu je mališanima bilo dostupno više od 65 različitih aktivnosti na otvorenom koje stimulišu razvoj mentalnih i fizičkih veština.

Najpopularniji su kao i prethodnih godina bili jahanje, streličarstvo i senzorna šuma namenjena maloj deci i deci sa razvojnim poteškoćama.

Foto: RINA
 

Gužva je bila i na štandu Zoo vrta Palić gde su deca mogla da se upoznaju sa egzotičnim životinjama, ali i na kreativnim radionicama gde su deca crtala, čitala, pisala i učila kaligrafiju.

Naučni eksperimenti, viteško borenje i radionica zaboravljenih igara upotpunili su program, dok je najviše osmeha izazvala trka beba koje su bodrile deci omiljene maskote.

Učešće u festivalu, pored ostalih, uzeli su i Prirodnjački centar Srbije, Mensa Srbije, NTC program učenja, hor “Ison” i mnogi drugi.

Među posetiocima festivala našle su se i značajne ličnosti poput Arnoa Gujona, Borisa Malagurskog, dr Ranka Rajovića, Joce Adamova, Nikole Škorića, i drugih.

Ulaz je bio besplatan kao i skoro sve aktivnosti na Festivalu, a sve donacije prikupljene na Festivalu biće usmerene ka izgradnji igrališta za decu u Topoli

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike