Jedina kraljeva šuma u Srbiji u kojoj badnjak seče princ: Tradiciju započeo kralj Petar pre 100 godina a nastavlja Mihajlo!

06.01.2023

13:45

0

Tradiciju seče badnjaka na Oplencu dužu od jednog veka koju su započeli Кarađorđevići, sada nastavlja princ Mihailo, sin princa Tomislava

Jedina kraljeva šuma u Srbiji u kojoj badnjak seče princ: Tradiciju započeo kralj Petar pre 100 godina a nastavlja Mihajlo!
Copyright RINA

Mnogo je šuma u Srbiji u kojima se na ovo sveto jutro seče badnjak, ali samo je jedan kraljeva u kojoj je u seču krenuo i princ lično. Mihailo Кarađorđević ovog januara poranio je kako bi ispoštovao običaje i srpsku tradiciju, pa je sa Oplenca ponovo u svet poslata jedinstvena slika.

- Zadužbina je jedina u Srbiji koja na ovaj način obeležava Badnje jutro, od 1991. godine organizovano se okupljamo na Oplencu i sečemo badnjak i po tome smo jedinstveni. Posle okupljanja u Petrovoj kući i zagrevanja uz šumadijski čaj, predstavnici Opštine, Zadužbine, dinastije Кarađorđević i brojni građani naše Topole, odlaze u oplenačku šumu, u seču badnjaka. Pojedinačna, tzv. divlja seča nije dozvoljena jer bi se šuma uništila - kaže upravnik Zadužbine Кralja Petra I na Oplencu Dragan Reljić.

RINA
 

Običaj da Topolci baš na ovom mestu seku badnjak vezan je za kralja Petra koji je uvek prisustvovao ovom svečanom činu. Tradiciju seče badnjaka na Oplencu dužu od jednog veka koju su započeli Кarađorđevići, sada nastavlja princ Mihailo, sin princa Tomislava.

- Već u ranu zoru, pucanjem iz pušaka i prangija, objavljuje se odlazak u šumu po badnjak. Badnjak seku isključivo muškarci, najčešće domaćin i najstariji sin, u rano jutro, pre izlaska sunca. Badnjak se seče sa istočne strane jer treba da padne na istok. Onaj ko seče badnjak, trudi se „da se drvo ne muči” tj. da se obori iz jednog udarca ili najviše sa tri. Prvo drvce koje padne sačuva se i nosi u kuću radi mira i sreće. Potom se predaje domaćici kako bi godina bila rodna i berićetna. U seču badnjaka se ponese i malo rakije, valja se da se nazdravi i Bogu pomoli – prepričavaju stari iz topolskog kraja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike