24sedam sa oplenačkim vinogradarima proslavio Svetog Trifuna: "Zaista, vinograd traži slugu, a vino gospodara" (FOTO/VIDEO)

14.02.2023

13:32

0

U ovom kraju Srbije kult Svetog Trifuna veoma je razvijen

24sedam sa oplenačkim vinogradarima proslavio Svetog Trifuna: "Zaista, vinograd traži slugu, a vino gospodara" (FOTO/VIDEO)
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda i vinara, čuvara useva od nepogoda i štetočina i zaštitnika iskrene ljubavi svih hrišćana.

Ekipa portala 24sedam Svetog Trifuna iskoristila je kako bi posetila "srpsku Toskanu" i svedočila kako šumadijski vinari proslavljaju svog zaštitnika. 

Na ovaj "vinski praznik" nalazimo se u selu Božurnja kod Topole, i gosti smo porodice Dimitrijević koja ima dugu i bogatu tradiciju vinogradarstva i vinarstva. 

U ovom kraju Srbije kult Svetog Trifuna veoma je razvijen i na današnji dan ide se u vinograde, orezuje se loza i vinom zalivaju čokoti, da bi time povratili vinogradu snagu posle zime koja polako prolazi, a jedno od verovanja u narodu je da sa ovim danom stiže proleće, da se budi priroda i najuzvišenije osećanje kod ljudi, ljubav.


Srpska pravoslavna crkva, verujući u čudnu moć molitvenog zastupništva svetog mučenika Trifuna, ustanovila je naročiti molitveni čin, koji se vrši u vinogradima. 

Sa našim domaćinima sestrom i bratom, Jovanom i Nebojšom Dimitrijevićem, i božuračkim parohom ocem Aleksandrom, posetili smo jedan od vinograda ove porodice na padinama Oplenca i prisustvovali pomenutom molitvenom činu. 

Oplenačko vinogorje

Oplenačko vinogorje se nalazi u centralnom delu Šumadije, na pobrđu oko Venčaca, Oplenca i na istočnim padinama planine Rudnik. Svetski priznati vinski stručnjak Tom Stevenson je oplenačko vinogorje svrstao u pet svetskih regija koje u budućnosti vidi u proizvodnji vrhunskih vina.  

RINA
 

Po površini spada u najveće vinogorje od sva četiri vinogorja Šumadijskog rejona. Uglavnom se gaje stone sorte, ali možete da naiđete i na vinske. Ovo vinogorje ima i najveći broj poljoprivrednih gazdnstava koja se bave proizvodnjom vina. 

Početak novog vinogradarskog ciklusa

Po običajima, na dan Svetog Trifuna sveštenik uljem i bogojavljenskom vodicom škropi vinograde i čita "zaklinanije sjatoga mučenika Trifuna". 

Nakon osveštavanja vinograda, naši domaćini su zarezali prve čokote, koje su zatim polivali vinom, kako bi godina bila rodna.

- Praznovanjem Svetog Trifuna simbolično označavamo početak novog ciklusa rada u vinogradima i proizvodnje grožđa i vina - ističe za 24sedam naš domaćin Nebojša i dodaje:

- Danas se suštinski kreće sa ovogodišnjim poslom oko vinograda, a prvo sleduje orezivanje, koje je simbolično danas započeto kako bi svi delovi vinogrda bili zdravi. Kako mi ovde u Božurnji volimo da kažemo, od danas počinjemo da pravimo novo vino!

Vinograd traži slugu

Ova porodica na padinama Oplenca ima zasade od oko tri hektara, a Nebojša nas podseća na onu čuvenu narodnu izreku koja kaže da vinograd traži slugu, a vino gospodara.

- Zaista je tako, od Svetog Trifuna do berbe smo u poslovima oko vinograda. Nakon toga na red dolazi posao oko vina, koji je već prilika da pokažemo svoje umeće. 

Dimitrijevići slove za poznatu vinarsku porodicu, bogate tradicije, a danas ova porodica proizvodi više vrsta vina. 

- Od belih smo specijalizovani za šardone, dok je mnogim našim prijateljima omiljen naš roze proizveden od aromatične sorte, muskat hamburg. Takođe smo poznati i po crvenom vinu, to jest po kupaži merloa i kabernea - pojašnjava nam naša domaćica Jovana.

Porodica Dimitrijević danas, u čast vinogradarskog zaštitnika, mesi i slavski kolač, a u njihovom domu se nakon posete vinogradu okupljaju za trpezom članovi familije i prijatelji, koji su, kako naši domaćini ističu, tu i kada se rade brojni vinogradarski poslovi, a ne samo kada se nešto proslavlja. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike