Čudo u Mačvi, procvetali voćnjaci: Rodile kajsije, trešnje i kruške, a jesen stigla

23.09.2023

18:30

0

Milan s osmehom kaže kako voćnjak umesto snega u oktobru i novembru krase beli cvetovi

Čudo u Mačvi, procvetali voćnjaci: Rodile kajsije, trešnje i kruške, a jesen stigla
Ilustracija - Copyright Profimedia

U voćnjaku Milana Radovanovića u Bogatiću, jesenja monotonija je iznenada prekinuta mladim zelenim listovima i belim cvetovima koji su se pojavili na ogolelim granama šljivika. Ovaj neočekivani cvetni preporod dogodio se drugi put ove godine, iznenađujući domaćina koji je tek završio sa preradom bogatog ovogodišnjeg roda u rakiju.

Uslovi su bili promenljivi ove godine, sa dugim kišnim periodom u proleće i sušnim letom. Zahvaljujući pažljivom navodnjavanju, Milan je uspeo da obezbedi oko 120 stabala, što je rezultiralo izuzetnim rodom. Zbog toga su se mladi pupoljci razvili i procvetali u snežnobele cvetove čak i nakon što je lišće već opalo.

Fenomen ponovnog cvetanja voćaka u jesen nije nepoznat, ali je uvek iznenađujući. Milan s osmehom kaže kako voćnjak umesto snega u oktobru i novembru krase beli cvetovi, donoseći prolećni šarm u jesenje dane.

Ovaj neobičan događaj je često viđen u mnogim dvorištima širom regiona, gde su kajsije, trešnje i kruške ponovno procvetale, piše "Telegraf".

Stručnjaci objašnjavaju da ovakav fenomen nastaje kada voćke imaju dovoljno vode i sunca, te "pomute" prirodne signale. Bez obzira na značenje koje narod tradicionalno pripisuje ovakvim pojavama, miris proleća u jesenji voćnjak pruža prijatnu iznenađujuću dozu lepote.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike