Uslovno dobra vest za potrošače, a ne tako dobra za ratare i voćare

12.09.2023

13:20

0

Cene proizvoda poljoprivrede i ribarstva u julu ove godine, u odnosu na isti mesec prošle godine, smanjene su za 33,5 odsto. To je u avgustu dalo inflaciju od 11,5 odsto

Uslovno dobra vest za potrošače, a ne tako dobra za ratare i voćare
Pijaca - Copyright 24sedam.rs/G.M.Š.

Cene poljoprivrednih proizvoda značajno su pale za godinu dana, objavio je danas Republički zavod za statistiku. Doduše, pad je zabeležen kod proizvođačkih cena, koje su ukupno pale 33,5 odsto, a do potrošačkih cena put zna da bude podugačak i da se na njemu taj manjak „sa oranice“ izgubi.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda najveći pad cena zabeležen je u grupama žita 39,1 odsto, voće 56,1 odsto i industrijsko bilje 40,8 odsto, saopštio je RZS.

Međutim, manje dobra vest je da ovaj međugodišnji pad cena u julu ne olakšava stanje u novčanicima potrošača kada se stvar pogleda mesečno.

Naime, proizvođačke cene u poljoprivredi i ribarstvu u julu ove godine, u odnosu na prethodni mesec u proseku su veće za 1,6 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na prethodni mesec, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama Žita i to 3,1 odsto i Industrijsko bilje 4,7 odsto.

Nije dobro ni kada se pogleda sedmomesečni prosek. Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u periodu januar - jul ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, u proseku su povećane za 3,8 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u periodu januar - jul ove godine u odnosu na isti period prošle godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama stoka i živina 14,8 odsto i stočni proizvodi 46,1 odsto.

Inflacija spala na 11,5 odsto

A potrošačke cene u Srbiji su u avgustu, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane za 11,5 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u avgustu su u odnosu na jul, u proseku zabeležile rast od 0,4 odsto.

Cene u avgustu su u poređenju sa decembrom 2022. godine, u proseku su povećane za 6,4 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u avgustu 2023. godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama Transport (2,8 odsto), Rekreacija i kultura (1,6 odsto), Restorani i hoteli (0,7 odsto), Stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva (0,6 odsto) i Zdravlje (0,2 odsto).

Pad cena zabeležen je u grupama Hrana i bezalkoholna pića (0,5 odsto), Odeća i obuća (0,3 odsto) i Komunikacije (0,1 odsto).

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale, tvrdi državna statistika.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike