Medved napravio haos u voćnjaku: Zver domaćinu obrala sve zrele šljive i polomila stabla (FOTO)

18.09.2023

16:53

0

Ovogodišnji rod voća u prijepoljskom kraju prilično je loš zbog nepovoljnih uslova

Medved napravio haos u voćnjaku: Zver domaćinu obrala sve zrele šljive i polomila stabla (FOTO)
Copyright RINA

Poljoprivrednik Mujo Karahodžić iz Hisardžika, sela blizu Prijepolja doživelo je neočekivanu nevolju kada je medved upao u voćnjak i potpuno uništio šljive, ostavljajući voćnjak u haosu i sa ozbiljnim gubicima.

Incident se dogodio u nonćnim satima kada je medved ušao u voćnjak koji je bio pun zrelih šljiva. Uprkos tome što se bašta, sa oko 200 stabala nalazila na svega stotinak metara od porodične kuće Karahodžića u kojoj je Mujo mirno spavao sa svojom porodicom, predator ili više njih su se sladili i ovogodišnji rod obrali.

Mujo kaže da nije čuo buku, a kada se probudio zatekao je polomljene i razbacane šljive koje je zver ostavila za sobom.

- Voćnjak je pretrpeo značajne gubitke, stabla su polomljena, ovo je katastrofa za nas. Godinama smo ulagali trud i radili na održavanju ovog voćnjaka, a sada je gotovo uništen. Prošle godine na ovoj bašti ubrali smo preko 2,5 tona šljiva, rekao je za RINU Mujo.

RINA
 

 

Medvedi su zaštićena vrsta u Srbiji, i stvaranje ravnoteže između zaštite divljih životinja i interesa lokalnih stanovnika predstavlja izazov za zajednicu. Mujo navodi da je štetu prijavio nadležnima u lokalnoj samoupravi, te da očekuje pomoć od njih.

Ovaj incident podseća na potrebu za daljim istraživanjima i razvojem mera zaštite kako bi se sprečili sukobi između divljih životinja i ljudi. U međuvremenu, Muju ostaje da se suoči s teškim posledicama u nadi u brz oporavak svog voćnjaka.

Inače, ovogodišnji rod voća u prijepoljskom kraju prilično je loš zbog nepovoljnih uslova koji su vladali tokom proleća u vreme cvetanja, pa su retke bašte i voćnjaci u kojima je bilo roda.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Rina

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike