Vučević otvorio 14. Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini: "Čuvajmo ovo što imamo ne stideći se onog što je naša tradicija"

23.09.2023

16:44

0

Ovogodišnja manifestacija okupila je oko 200 udruženja žena koja su prezentovala nasleđe svojih predaka

Vučević otvorio 14. Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini: "Čuvajmo ovo što imamo ne stideći se onog što je naša tradicija"
Miloš Vučević - Copyright FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Ministar odbrane Miloš Vučević otvorio je danas 14. Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini, koji se održava na izletištu "Devojački bunar" kod Alibunara.

Sajam se organizuje se sa ciljem da se promovišu žene iz ruralnih područja pokrajine, njihovo stvaralaštvo, preduzetnički duh i društveni aktivizam za razvoj i promociju lokalnih zajednica iz kojih dolaze.

Vučević je istakao da je ponosan na sve žene i udruženja koja su učestvovala na manifestaciji, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE
 

- Ovo je mali deo, mali kolaž onoga što vredne ruke naših žena u udruženjima širom Vojvodine, u ovom delu Srbije prave, proizvode, stvaraju tokom cele godine, godinama unazad. Mnoga mesta od ovih odakle dolaze udruženja sam obišao, ali mnogo toga sam mogao da čujem i na ovom sajmu. Posebno mi je drago kad vidim da i lokalne samouprave pomažu svoja udruženja, da su svi zajedno i to je pravi recept - rekao je Vučević.

On je naglasio da su ovakve manifestacije posebno važne u eri novih tehnologija i sveukupne globalizacije.

- Ovo nisu proizvodi koji su veliki u brojevima, nisu veliki u ekonomiji, kako se izražavaju neke korporacije, ili multinacionalne kompanije, ali ovo je mnogo bitnije, jer sadrži koren našeg društva i našeg naroda. Ovde je mnogo ljubavi utkano, mnogo emocija, nije sve pitanje neke ekonomske kolone prihoda i rashoda, ovde nije pitanje zarade, nije pitanje da li ste dovoljno isplativi ili da li se to isplati nekom akcionaru ili vlasniku da ulaže u to - ukazao je Vučević.

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE
 

Prema njegovim rečima, ako zaboravimo odakle smo, ko smo i šta nas krasi, postaćemo niko.

- Zato čuvajmo ovo što imamo ne stideći se onog što je naša tradicija. I nećemo da dozvolimo nikome da nas ubedi da toga treba da se odreknemo, nego da to čuvamo, negujemo i nadam se da će nove generacije naučiti nešto od svojih baka i majki i da će to sutra prenositi svojoj deci - istakao je ministar odbrane.

 

 

On je poručio da veruje u Srbiju u kojoj se rađaju i vraćaju deca.

- Posebno želim da se zahvalim i istaknem da me je impresionirao taj nivo humanitarnog aktivizma, kako bi to danas moderno rekli, od brojnih udruženja. Nije samo pitanje da neko čuva zanate, ili neka zvanja, ili umetnosti, ili rukotvorine, sposobnosti, nego mnoga udruženja su pokazala da su vrlo aktivna na humanitarnom polju i da pomažu svima kojima je pomoć potrebna - rekao je Vučević.

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE
 

Savetnica predsednika Srbije Verica Lazić istakla je da joj je velika čast i zadovoljstvo što prisustvuje sajmu koji ukazuje na poseban doprinos žena na selu, koje su "naše majke, bake i sestre, žive slike našeg porekla i osnova našeg opstanka".

- Svakako da ni ovaj sajam ne bi bio moguć bez vrednih ženskih ruku i umeća koja se prenose s generacije na generaciju. S druge strane, iako igraju važnu ulogu u ekonomskom napretku svoje porodice i društva, njihov položaj ne odgovara uvek njihovim zaslugama. Stoga ne smemo zaboraviti na našu kolektivnu odgovornost kada je reč o održavanju jednakosti, ne samo u formalnom smislu kako bi ubuduće status žena koje žive i rade na našim selima bio bar približno uporediv sa onim što one daju - navela je Lazić.

Ona je dodala da je stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je održavanje i napredak srpskog sela tema od nacionalnog značaja.

Beoinfo
 

Ovogodišnja manifestacija okupila je oko 200 udruženja žena koja su prezentovala nasleđe svojih predaka, kao i primenu tradicionalnih zanata u savremenim tokovima stvaralaštva, a članice udruženja imale su priliku i da kroz interaktivnu radionicu iskažu svoju kreativnost kako da plasiraju i prodaju proizvod u zadatom roku.

Manifestaciji su prisustvovali načelnica Južnobanatskog upravnog okruga Marina Toman, predsednica opštine Alibunar Zorana Bratić i gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike