Bravo, ljudi, tako se voli reka: Ekolozi izvukli 200 vreća plutajućeg smeća iz Lima, otpad ugrožavao Potpećko jezero (FOTO)

21.09.2023

13:47

0

U okviru projekta vrednog 70 miliona dinara, Ministarstvo zaštite životne sredine je pre dve godine finansiralo postavljanje tri lančanice na toku Lima

Bravo, ljudi, tako se voli reka: Ekolozi izvukli 200 vreća plutajućeg smeća iz Lima, otpad ugrožavao Potpećko jezero (FOTO)
Copyright RINA

Oni su uvek bili ti koji su pri svakoj navali smeća na reku Lim odmah stali na prvu liniju odbrane. Vredni i požrtvovani ekolozi iz Priboja svoj dragulj ne predaju nemaru pojedinaca i tako spasavaju ne samo reku, već i zdravlje svih meštana.

Potpećko jezero jedna je od najkritičnijih tačaka, gde se skupljao sav otpad koji dolazi Limom. Postavljenjem lančanice taj problem je smanjen, ali je ostalo dosta smeća po zalivima i na obalama, a oni su sada i to očistili.

 

- Prikupljeno je više od 200 vreća plutajućeg sanitarnog otpada u poslednjoj akciji čišćenja Potpećkog jezera. Čistile su se uvlake i zalivi na potezu od brane HE “Potpeć” do Ribarskog naselja. Akciju čišćenja u organizaciji Eko-udruženja “Jastreb” podržali su Mocart fondacija, Кancelarija za mlade i Opština Priboj, vlasnici plovnih objekata na Limu i vikend-kuća na njegovim obalama, kao i Planinarski klub "Ljeskovac", i svi oni su učestvovali u čišćenju - rekao je za RINU Siniša Laković iz Eko-udruženja Jastreb.

U okviru projekta vrednog 70 miliona dinara, Ministarstvo zaštite životne sredine je pre dve godine finansiralo postavljanje tri lančanice na toku Lima kroz opštine Prijepolje, Nova Varoš i Priboj, za prikupljanja otpada koje reka kupi sa divljih deponija u svom gornjem toku.

 

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike