"Novi sad je grad budućnosti i Srbije: Gradonačelnik Đurić sa ministarkom rudarstva svečano otvorio Dane električnih vozila

14.09.2023

16:05

0

"Okrenuti smo primeni novih tehnologija, prednost našeg grada je jedan od najboljih univerziteta u zemlji", rekao je Đurić

"Novi sad je grad budućnosti i Srbije: Gradonačelnik Đurić sa ministarkom rudarstva svečano otvorio Dane električnih vozila
Dani električnih vozila - Copyright Printscreen/Instagram/milandjuric_gradonacelnik

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović otvorili su manifestaciju "Electric vehicles days – EV Days“, na Novosadskom sajmu, koja je centralna tačka okupljanja vodećih kompanija iz automobilske industrije, proizvođača komponenti, delova i softvera za elektromobile, kao i stručnjaka iz ove oblasti.

- Novi Sad je nesumnjivo centar IT industrije. Imamo 1000 firmi koje dolaze iz IT sektora i zapošljavaju 15.000 ljudi sa terijtorije Grad Novog Sada i okoline. Mnogo smo okrenuti primeni novih tehnologija i prednost našeg grada je jedan od najboljih univerziteta u našoj zemlji. Mi smo poslednjih godina poznati po unapređenju saobraćaja, kako u ulaganju u vozila tako i u naplati vozila, kao što je NS Smart. Izvršili smo i nabavku 10 električnih autobusa - istakao je prvi čovek Grada. 

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović svečano je otvorila treće po redu Dane električnih vozila.

 

 

- Novi Sad je grad budućnosti u Srbiji. To je pokazao i cela Srbija mora da prati taj trend razvoja u raznim sektorima. Odlučni smo da sprovedemo zelenu tranziciju industrije električnih vozila. Zelena tranzicija je politički, naučni, ekonomski i društveni faktor razvoja savremenog društva ka cirkularnoj ekonomiji. Današnja konferencija je dokaz da to nije samo pitanje jednog ministarstva, već čitavog društva - rekla je ministarka.Prisutnima se obratio i pokrajinski sekretar Ivanišević, koji je istakao da je Srbija deo budućnosti.

-Niko u Pokrajinskog vladi, a siguran sam i u Vladi Republike Srbije, nema dilemu gde želimo da budemo. Želimo da budemo u budućnosti. Neka se prošlošću bave istoričari, mi smo deo budućnosti. Ova manifestacija održaće se danas i sutra, a ukupno će biti održano šest panela. Program će u petak otvoriti dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, kao i predstavnik OMR Grupe.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike