Policija hapsi - Sud im "gleda kroz prste"! Građani Sremske Mitrovice očekuju da sudstvo preuzme odgovornost i da nasilnici budu kažnjeni

23.08.2023

13:05

0

Nedavni slučajevi nasilja dodatno ističu potrebu za odlučnom akcijom kako bi se zaštitili nevini građani i osigurala pravda za žrtve

Policija hapsi - Sud im "gleda kroz prste"! Građani Sremske Mitrovice očekuju da sudstvo preuzme odgovornost i da nasilnici budu kažnjeni
Copyright Wikipedia

Sremska Mitrovica je bila poprište zastrašujućeg napada u kojem je nasilnik brutalno napao svoju bivšu nevenčanu suprugu, ali je brza i odlučna reakcija lokalne policije sprečila veću tragediju. 

Nasilnik, identifikovan kao Damjan O., brzom reakcijom organa reda uhapšen je, nakon što je napao svoju bivšu suprugu K. M. na javnom mestu.

Incident se dogodio ispred sremskomitrovačke bolnice, gde je nasilnik prvo povukao žrtvu za kosu, a zatim je nasilno udario i pritisnuo njenu glavu o zid zgrade. Kako bi je dodatno maltretirao, nasilnik je žrtvu ugrizao za obraz.

 

 

Napadač Damjan O. prethodno je imao zabranu prilaska žrtvi, ali je ignorisao sudsku odluku

Ovaj slučaj još jedan je u nizu pokazatelja odličnog rada lokalne policije, koja je hitro reagovala na incident i uspela da uhapsi nasilnika. 

Ipak, i pored toga, lokalni pravosudni sistem kao da se ne snalazi pod povećanim pritiskom, budući da se već dugo suočava sa kritikama zbog popuštanja nasilnicima. Kao i uvek, posle uspešnog rada policije, sudstvo sada ima ključnu ulogu u ovom slučaju, jer će odlučivati o sudbini Damjana O.

Ovaj slučaj se dogodio samo nekoliko nedelja nakon što je Sremsku Mitrovicu potresao drugi nasilni incident, kada je S .D. (36) napao svog oca mačetom nakon svađe. Ovaj slučaj dodatno ističe potrebu za odlučnom akcijom kako bi se zaštitili nevini građani i osigurala pravda za žrtve.

Dok javnost prati dalji razvoj ovih slučajeva, očekuje se da će sudstvo u Sremskoj Mitrovici preuzeti odgovornost i osigurati da nasilnici budu pravilno kažnjeni, čime će se poslati snažna poruka da takvo ponašanje neće biti tolerisano u društvu.

Sudstvo "noćna mora" građana Sremske Mitrovice

Podsetimo, naš portal je već pisao o tome kako su građani Sremske Mitrovice nedavno ostali su u šoku kada su čuli da je u ovom gradu iz kućnog pritvora pobegao višestruko osuđivani kriminalac Miloš Pejaković, poznatiji po nadimku Zemunac.

Tom prilikom sudija Osnovnog suda u Sremskoj Mitrovici Nada Janković, koja je radila na njegovom slučaju, primila je u petak, 28. aprila 2023. godine, optužni predlog tužioca koji je predložio godinu i šest meseci zatvora.

Printscreen/Profimedia
 

 

Jankovićeva je zatim ekspresno za sredu 3. maja, prvi radni dan posle praznika, zakazala glavni pretres na kome je donela presudu kojom se Pejaković osuđuje na  godinu i tri meseca zatvora, uz obavezno lečenje od alkohola. Međutim, uz to mu je odredila procesnu meru zabrane napuštanja stana, što je skandalozno, s obzirom na njegov “bogat” dosije.

Zanimljivo, po Zakonu o krivičnom postupku rok za dostavljanje poziva, odnosno za održavanje pretresa, minimum je osam dana od dana dostavljanja poziva, ali on u ovom slučaju nije ispoštovan, s obzirom na to da se odbrana složila sa tim. Da je, kojim slučajem, taj rok ispoštovan, Pejaković bi ostao u pritvoru i ne bi došlo do njegovog bekstva.

Drugim rečima, sudija Nada Janković je u kućni pritvor uputila opasnog kriminalca koji je u trenutku vršenja krivičnog dela bio pod uticajem alkohola i narkotika, a odranije je sklon napadima na obične građane, kojima je, između ostalog, pretio i oružjem.

Muž sudije Nade Janković dovođen u vezu sa iznudom novca

Kako je naš portal nedavno otkrio, muž sudije Nade Janković i majka okrivljenog koji je dobio nesrazmerno malu kaznu za šesto krivično delo rade u istoj firmi. Što je u startu bio dovoljan razlog da se sudija Janković izuzme iz ovog slučaja, što se nije desilo.

Prema pričama građana Sremske Mitrovice, suprug sudije Janković je ranije već dovođen u vezu sa iznudom novca za oslobađajuće ili blaže presude. 

Kako kažu, sudija Nada Janković, njen suprug i Pejakovićev advokat Jovica Kovačević su deo kriminalne grupe koja godinama na razrađen način iznuđuje novac za blaže i oslobađajuće presude.

Kako se takva praksa ne bi ponovila javnost, stavnovnici Sremske Mitrovice očekuju da će nasilnici biti strogo kažnjeni, i da će dobra policijska praksa dobiti i svoj pravni epilog, a ne da sudije nasilnicima "gledaju kroz prste" i na taj način u opasnost dovode čitav grad.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike