Kako će reagovati sudija posle skandala u Sremskoj Mitrovici: Osvedočenog nasilnika pustila sa nanogvicom, a sada isplivavaju nove afere

27.05.2023

19:00

0

Sudija Nada Janković je u kućni pritvor uputila opasnog kriminalca od ranije sklonog napadima na obične građane, kojima je između ostalog pretio i oružjem

Kako će reagovati sudija posle skandala u Sremskoj Mitrovici: Osvedočenog nasilnika pustila sa nanogvicom, a sada isplivavaju nove afere
Ilustracija - Copyright Printscreen/Profimedia

Javnost u Srbiji, a pogotovo građani Sremske Mitrovice, ostali su u šoku kada su čuli da je u ovom gradu iz kućnog pritvora pobegao višestruko osuđivani kriminalac Miloš Pejaković, poznatiji po nadimku Zemunac.

Pejaković je do sada čak šest puta osuđivan za krivična dela sa elementima nasilja.

Kućni pritvor i pored “bogatog” dosijea

Kao što je 24sedam već pisao, sudija Osnovnog suda u Sremskoj Mitrovici Nada Janković, koja je tada radila na njegovom slučaju, primila je u petak, 28. aprila 2023. godine, optužni predlog tužioca koji je predložio godinu i šest meseci zatvora.

Jankovićeva je zatim ekspresno za sredu 3. maja, prvi radni dan posle praznika, zakazala glavni pretres na kome je donela presudu kojom se Pejaković osuđuje na  godinu i tri meseca zatvora, uz obavezno lečenje od alkohola. Međutim, uz to mu je odredila procesnu meru zabrane napuštanja stana, što je skandalozno s obzirom na njegov “bogat” dosije.

Zanimljivo, po Zakonu o krivičnom postupku rok za dostavljanje poziva odnosno za održavanje pretresa je minimum osam dana od dana dostavljanja poziva, ali on u ovom slučaju nije ispoštovan s obzirom da se odbrana složila sa tim. Da je, kojim slučajem, taj rok ispoštovan, Pejaković bi ostao u pritvoru i ne bi došlo do njegovog bekstva.

Wikipedia
 

Drugim rečima, sudija Nada Janković je u kućni pritvor uputila opasnog kriminalca koji je u trenutku vršenja krivičnog dela bio pod uticajem alkohola i narkotika, a od ranije je sklon napadima na obične građane, kojima je između ostalog pretio i oružjem.

Namerna “greška”?

Častan sudija i pravnik bi posle takve greške barem imao problem sa savešću, ali to očigledno nije slučaj sa Jankovićevom, s obzirom da se ovde po svemu sudeći i ne radi o nenamernoj grešci.

Naime, 24sedam je otkrio da sudijin muž i majka okrivljenog koji je dobio nesrazmerno malu kaznu za šesto krivično delo rade zajedno u istoj firmi! Već to je bio dovoljan razlog da se sudija Janković izuzme iz ovog slučaja, ali to se nije desilo.

Profimedia
 

Tu nije kraj! Prema pričama građana Sremske Mitrovice, suprug sudije Janković je već ranije odavno dovođen u vezu sa iznudom novca za oslobađajuće ili blaže presude. Kako kažu, sudija Nada Janković, njen suprug i Pejakovićev advokat Jovica Kovačević su deo kriminalne grupe koja već godinama na razrađen način iznuđuje novac za blaže i oslobađajuće presude.

Javnost traži odgovore

Posle svega ovoga, srpska javnost se s pravom pita ima li sudija Janković barem toliko časti da podnese ostavku. Za to su posebno zainteresovani Mitrovčani koji su najviše upoznati sa aferama koje se vezuju uz dotičnu sudiju, njenog supruga i neke advokate.

U ceo slučaj bi svakako trebalo da se uključi i tužilaštvo, ali i ako to ne bude slučaj, 24sedam će nastaviti da obaveštava javnost o svim aferama u koje je upletena ova grupa.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike