Slavko ima zasade malina koji rađaju najduže od svih! Nekada bude i preko dve tone crvenog zlata, a u pitanju je posebna sorta

15.08.2023

17:01

0

Pošto radi kao taksista u Priboju, uzeo je u zakup i parcelu u prigradskom naselju Mramorje, kako bi u slobodno vreme i ovde mogao uzgajati “crveno zlato”,

Slavko ima zasade malina koji rađaju najduže od svih! Nekada bude i preko dve tone crvenog zlata, a u pitanju je posebna sorta
Maline - Copyright RINA

Kako je sezona malina u većini srpskih sela koja se smatraju prestonicama crvenog zlata uveliko prošla, oni voćari koji su rešili da posade sortu "polka" još uvek imaju šta da uberu i prodaju, doduše po nižoj ceni, jer polka se dosta razlikuje od standardnih sorti koje se mogu uočiti u domaćim malinogorjima. Upravo nju je posadio pribojski malinar Slavko Prijović koji i sada ima šta da ubere.

On ima malinjak u rodnom selu, Ravan u Her Golešima, međutim pošto radi kao taksista u Priboju, uzeo je u zakup i parcelu u prigradskom naselju Mramorje, pored Lima, kako bi u slobodno vreme, i ovde mogao uzgajati “crveno zlato”, i obaviti berbu nešto ranije, nego što stigne isti posao u zavičaju.

- Parcelu pored Lima sam zakupio pre 5-6 godina i posadio sortu vilamet, postavio i stubove i žicu, nabavio sistem za navodnjvanje, ali, nije išlo. Zasad je već druge godine, počeo da se suši, a u međuvremenu sam čuo da postoji sorta maline koja stiže kasnije i da se bere najmanje tri meseca. Uzeo sam sadnice, one se sade ređe od vilameta, na pola metra u red, ne treba žica, ne trebaju stubovi, samo podveza pred berbu, To je sorta “polka -  kaže za RINU Prijović.

U njegovom malinjaku još uvek ima zrelog roda, a neke maline su prošle godine čak bile u fazi cvetanja i tokom zime, bez obzira što su znale da se nađu i pod snegom.

- Ovde sam znao da berem maline i predajem hladnjači do početka decembra“, tvrdi Prijović i dodaje da je u svom malinjaku nalazio i po dve ipo tone “crvenog zlata”.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike