Rodilo preko 200 kilograma tropskog voća u centru Čačka: Snežana ponosna na svoj domaći kivi (FOTO)

14.08.2023

13:20

0

Potrebno mu je dosta sunca, ali i vlage tokom letnjih meseci. Raste kao vinova loza i, kako kaže Snežana, pravi odličan hlad u dvorištu

Rodilo preko 200 kilograma tropskog voća u centru Čačka: Snežana ponosna na svoj domaći kivi (FOTO)
Copyright RINA

Iako karakterističan za toplije krajeve, kivi po svemu sudeći može da rađa i u Šumadiji. To je najbolje na primeru iz svog dvorišta pokazala Snežana Adžić, koja živi u širem centru Čačka i ima stabla ove voćke za ponos. Svake godine grane su pune ukunih i zdravih plodova.

- U mojoj porodici svi su ljubitelji biljaka i voćki. Pre više od šest godina odlučili smo da pokušamo sa kivijem. Kupili smo jednu mušku i tri ženske loze i posadili ih. One su se odlično primile i daju odličan rod. Samo ove godine ubraćemo preko 200 kilograma - kaže za RINU Snežana.

Dodaje da kivi nije teška voćka za održavanje i ne iziskuje veliku upotrebu hemijskih sredstava. Potrebno mu je dosta sunca, ali i vlage tokom letnjih meseci. Raste kao vinova loza i, kako kaže Snežana, pravi odličan hlad u dvorištu. Na lepotu, ali i korisnost ove biljke nisu ostale imune ni njene komšinice, pa često dolaze po pelcer.

 

- Veliki prinos ove godine baš nas je iznenadio. Ne možemo sve da pojedemo i iskoristimo, stoga kivi poklanjamo. Kako se nalazimo u jednoj od prometnijih gradskih ulica, mnogi đaci prolaze pored naše kuće i vole da ga probaju. Osim toga, u većim količinama naš domaći kivi poklanjamo i vrtićima - ističe Snežana.

Međutim, kivi nije jedina tropska ni biljka ni voćka koju ova Čačanka ima u svom dvorištu. Pre tri godine Adžići su posadili i stablo banane.

- Rekli su nam da banana rađa tek sedme godine, pa s nestrpljem iščekujemo da vidimo da li će biti plodova. Na našoj plantaži u selu Mrčajevci imamo zasađen sibirski limun i smokve, a od jeseni ćemo da sadimo 200 stabala urme, tako da će to biti pravi mali tropski raj i lepota za oči - dodaje Adžićeva.

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike