Obradovići iz Katića na Mučnju pokazali kako može da cveta turizam mimo Zlatibora i Kopaonika (FOTO)

08.08.2023

11:57

0

Staza do vidikovca je obeležena, pa do vrha Mučnja većina odluči da prošeta kako bi uživala u prelepom pogledu sa Jerininog grada

Obradovići iz Katića na Mučnju pokazali kako može da cveta turizam mimo Zlatibora i Kopaonika (FOTO)
Copyright RINA

Živopisno selo Katići nalazi se na preko hiljadu metara nadmorske visine na planini Mučanj.

Vredni meštani od davnina se ovde bave poljoprivredom, uzgajaju krompir i maline. Međutim, poznato kao vazdušna banja, ovo selo još pre nekoliko decenija ucrtano je na turističkoj mapi Srbije.

Godinama se svakog u ovom malom mestu broj stanovnika višestruko uveća. Gosti u podnožje Mučnja stižu sa svih strana sveta, željni svežeg planinskog vazduha, mira, tišine, domaće srpske kuhinje, a beg od stresa pronalaze u nekom od seoskih turističkih domaćinstava. Da baveljenje turizmom na selu može biti dobar posao, najbolje potvrđuje primer porodice Obradović, čija su vrata turistima otvorena više od tri decenije.

RINA
 

 

- Bez obzira na to što je u pitanju seoski turizam, trudimo se da idemo u korak sa trendovima, i to je ono što gosti prepoznaju. Sve je prilagođeno potrebama savremenog gosta - smeštaj prve kategorije, sobe s kupatilom, sala za ručavanje, centralno grejanje, otvoreni bazen, sauna, teretana - kaže za RINU Jelena Stojanović Obradović.

 

Selo Katići na Mučnju bogato je prelepim pejzažima i stazama zdravlja koje su idealne za duge šetnje, stoga je ova destinacija savršena za sve ljubitelje porodičnog, ali i aktivnog odmora. Milena i Boris Milenković sa sinom Đorđem iz Beograda ovog leta, umesto na moru, odlučili su da odmor provedu u Ivanjici, i to upravo u selu Katići.

- Bili smo ovde pre dve godine i oduševljeni smo gostoprimstvom domaćina. Njihova ljubaznost i tradicionalna hrana su na prvom mestu, a dvorište je poput parka i sve je prilagođeno porodicama sa decom, tako da je ovo idealan odmor za nas - kažu Milenkovići.

Staza do vidikovca je obeležena, pa do vrha Mučnja većina odluči da prošeta kako bi uživala u prelepom pogledu sa Jerininog grada, ali i u izvoru Savine vode koji je u narodu poznat kao veoma lekovit. U podnožju Mučnja, na izvorištima reke Grabovice nalazi se Crkva Sv. Nikole, poznata kao Bela crkva, zadužbina despota Stefana Lazarevića.

- Sve to gosti mogu obići kvadovima koji su im ovde na raspolaganju, a organizujemo i izlete do Uvca - dodaje Jelena Stojanović Obradović, čije je domaćinstvo 2005. godine bilo dobitnik prestižne nagrade "Turistički cvet Srbije" za najbolje seosko domaćinstvo.

Turistički potencijali Ivanjice ogledaju su upravo u planinama koje je okružuju, Mučanj, Javor i Golija. Da je razvoj seoskog turizma u ekspanziji, potvrđuje i povećanje smeštajnih kapaciteta, iako je turizam u Ivanjici u domaćinstvima i hotelskim smeštajima uglavnom rezervisan za letnje mesece.

- Usled klimatskih promena, upravo planine postaju sve idealnije za odmor tokom letnjih meseci, a to dokazuje i broj ostvarenih noćenja koji je premašio rekord iz 2019. godine. Tako da imamo šta da ponudimo zahvaljujući stanovnicima ovog kraja koji se odlučuju da se upuste u turizma na selu, ali i bogatoj turističkoj ponudi Ivanjice, koja će ove godine ugostiti preko 30.000 turista - kaže Miloje Ostojić iz Turističke organizacije opštine Ivanjica.

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike