Voda je bila puna arsena, na njegovo uklanjanje uloženo mnogo novca i truda: Meštani Rudnika uskoro će biti priključeni na rzavski vodovod

29.07.2023

11:45

0

Vrednost ove investicije iznosi 25 miliona dinara

Voda je bila puna arsena, na njegovo uklanjanje uloženo mnogo novca i truda: Meštani Rudnika uskoro će biti priključeni na rzavski vodovod
Slavina - Copyright Freepik

Dugi niz godina meštane varošice Rudnik, ali i turiste koji dolaze na istoimenu planinu da uživaju u netaknutoj prirodi, muči problem sa vodosnabdevanjem. Konačno će tim mukama doći kraj, jer radovi na izgradnji vodovoda od Gornjeg Milanovca do Rudnika ulaze u završnu fazu. Uskoro će Rudnik i okolina biti priključeni na rzavski vodovod čime se rešava dugogodišnji problem sa pijaćom vodom.

- Za mesec i po dana završavamo kompletne radove. Svi stanovnici Rudnika imaće kvalitetnu pijaću vodu, bez arsena. Na uklanjanje arsena iz lokalnog vodovoda na Rudniku, mi smo trošili ogromna sredstva, preko 2.000.000 dinara, godišnje. Do završetka radova ostalo je još da se uradi četiri kilometra i 100 metara vodovoda i jedan rezervoar. Kapacitet vode kojom ćemo snabdeti potrošače, biće veći nego što su potrebe, tako da će moći da se priključe i novi korisnici tamo gde to tehnički bude izvodljivo - rekao je Dejan Kovačević predsednik opštine Gornji Milanovac prilikom obilaska radova na izgradnji glavnog vodovoda na Rudniku.

Postojeći kapacitet vodosnabdevanja na Rudniku je osam litara u sekundi. Novim cevovodom, novom linijom, dovodi se novih 10 litara u sekundi, što za građane Rudnika i privredu Rudnika znači sigurno vodosnabdevanje 365 dana u godini.

- Kada je u pitanju kvalitet vode, kontrolisana voda je bez arsena, bez primesa koje postoje na Rudniku zbog samog kvaliteta zemljišta i mi ovim novim cevovodom smanjujemo troškove tretmana vode jer će doći hemijski i bakteriološki ispravna voda - istakao je Ivan Lazić, direktor JKP „Gornji Milanovac”.

Vrednost ove investicije iznosi 25 miliona dinara, investitor je Opštine Gornji Milanovac, a izvođač radova JKP „Gornji Milanovac”.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike