Sveštenik nije držao opelo na Anđelinoj (15) sahrani jer nije krštena: Porodica očajna, evo šta kažu crkveni kanoni

29.07.2023

07:45

0

Pravila su vrlo jasna - nekrštena osoba ne može biti sahranjena uz opelo sveštenika, pa čak i ako je u pitanju dete, jer nije postala član verske zajednice i nema crkveno ime

Sveštenik nije držao opelo na Anđelinoj (15) sahrani jer nije krštena: Porodica očajna, evo šta kažu crkveni kanoni
Groblje - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Sveštenik nije prisustvovao sahrani Anđele B. (15) na lokalnom groblju u Vrčinu, devojčice koja je poginula na pružnom prelazu u nesreći kada je na lokomotiva naletela na automobil u kojem je bila sa dvoje drugova, jer nije bila krštena.

Iz istog razloga, zabranjeno je i korišćenje kapele na groblju u Vrčinu.

Majka Angelina Babić kaže da su oni svi kršteni u kući, kao i da su planirali Anđelu da uskoro krste te je razočarana potezom crkve.

- Anđela je trebala biti u avgustu mesecu krštena, jer tada je trebao da joj stigne kum. Mi smo pokušavali, zvali, i čuli smo za tako neke slučajeve za decu koja su preminula ili nastradala nekrštena, sahranjena sa opelom - izjavila je ožalošćena majka i dodal da su im rekli da pišu molbu Patrijaršiji da dozvole da to urade na pomen za 40 dana

Šta kažu pravila?

Vrlo su jasna - nekrštena osoba ne može biti sahranjena uz opelo sveštenika, pa čak i ako je u pitanju dete, jer nije postala član verske zajednice i nema crkveno ime.

U kojim slučajevima sveštenici ne drže ispraćaj

- Ukoliko pokojnik nije kršten

- U slučaju samoubistva (osim ako episkop, uz lekarske papire, ne odluči drugačije - predaje mu se nalaz o eventualnoj duševnoj ili mentalnoj bolesti upokojenog)

Srpska pravoslavna crkva je u obavezi da strogo poštuje crkvene kanone, dakle, nije u pitanju nikakva "bezosećajnost ili neučestvovanje u bolu porodice".

Nije u pitanju ni namera da se umanji čovekova vrednost i značaj života, već se jednostavno ne sme odstupati od zakona vere.

- To nije odluka sveštenika pojedinačno, niti pomesne crkve. Cela pravoslavna crkva od najdrevnijih vremena ne služi opelo ljudima koji nisu kršteni - ojasnio je nedavno sveštenik jedne pravoslavne crkve.

Postoji izuzetak?

Izuzetak je, kažu moguć, samo u slučaju da je nad detetom obavljeno znamenje.

To je postupak koji se primenjuje neposredno nakon rođenja deteta. Ono tada dobija ime do krštenja i u slučaju smrti moguće je kratko opelo.

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike