Stigla presuda za planinare koji su bez odobrenja došli na Taru i izgubili se: Spasavanje je trajalo preko 10 sati!

25.07.2023

11:30

0

Oni su osuđeni na novčanu kaznu

Stigla presuda za planinare koji su bez odobrenja došli na Taru i izgubili se: Spasavanje je trajalo preko 10 sati!
Ilustracija - Copyright RINA

Dvojici planinara koja su polovinom oktobra prošle godine ušla u prvu zonu zaštite Nacionalnog parka "Tara" bez odobrenja upravljača, Prekršajni sud u Užicu, odeljenje u Bajinoj Bašti, izrekao je presudu i oni su osuđeni na novčanu kaznu.

- Okrivljeni U. L i I. M. odgovorni su što su na lokalitetu Topla peć boravili u prvoj zoni zaštite Nacionalnog parka "Tara" bez odobrenja upravljača i kretali se izvan obeleženih staza bez pratnje čuvara. Okrivljena lica su postupila suprotno zakonskim odredbama zbog čega su na osnovu navedenog zakonskog propisa osuđena na novčanu kaznu - navodi se u presudi.

Inače, tada se na Tari odigrala prava drama u kojoj su dva planinara, koja su boravila neovlašćeno u prvoj zoni zaštite i bez odgovarajuće opreme, evakuisana u akciji spasavanja koja je trajala preko 10 sati.

- Bez adekvatne opreme premoreni planinari, koji su se nalazili na liticama planine Zvjezde u području kanjona Drine, nisu mogli da se vrate nazad, pa su pozvali pomoć. Kada su locirana, lica su evakuisana prema jezeru Perućac i dalje čamcima. Jedan od planinara je bio lakše povređen, a konstatovan im je i tremor i ukočenost donjih ekstremiteta - kažu u NP "Tara".

U akciju spasavanja je bilo uključeno 17 ljudi, među kojima su osim pripadnika GSS-a i čuvara zaštićenog područja NP "Tara" učestvovali i pripadnici granične policije, vatrogasci i članovi PK "Tara" sa čamcima, i sa pet službenih vozila.

- Locirali smo ih u predelu mesta Zvezda na Tari prema pećini Topla peć, već je počeo da pada mrak, nisu mogli više da pešače, a teren je jako strm i nepristupačan. Nisu imali kod sebe nikakvu opremu za penjanje, samim tim nisu mogli ni da se vrate nazad - rekao je tada Milisav Mijatović, rendžer u NP "Tara".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike