Na Staroj planini spaseno troje planinara, među njima i trinaestogodišnja devojčica

11.06.2023

14:47

0

Velika sreća da je otac devojčice imao radio stanicu jer je na području gde su se nalazili mobilna mreža bila vrlo slaba

Na Staroj planini spaseno troje planinara, među njima i trinaestogodišnja devojčica
Stara planina - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

U dramatičnoj akciji, koja je trajala sinoć od 20 časova do 2:30 ujutru, spasioci Vatrogasno spasilačke čete u Pirotu, uz pomoć pirotskih radio amatera, uspeli su da spasu troje planinara koji su se izgubili na Staroj planini, među kojima je bila i trinaestogodišnja devojčica, kazao je Tanjugu predsednik Radio kluba Pirot Bojan Božić.

"Poziv u pomoć smo dobili oko 20 časova, od vlasnika restorana Vrelo na Staroj planini, koga je jedan od izgubljenih planinara, inače otac devojčice, uspeo da dobije. Odmah smo alarmirali vatrogasce-spasioce, koji su moćnim kvadovima momentalno krenuli na teren, u noć, po izuzetno teškom i nepredvidivom terenu. Akciju je pomagalo petoro naših članova - radioamatera, a jedan od nas, Dragan Ćirković, je svojim džipom sa specijalnom radio-antenom, praktično predstavljao svojevrstan repetitor i omogućio je nesmetanu komunikaciju radio stanicama", rekao je Božić za Tanjug.

Kaže da je velika sreća da je i otac devojčice imao radio stanicu jer je na području gde su se nalazili mobilna mreža bila vrlo slaba, a telefoni se brzo isprazne i prekine se komunikacija. 

"Ujutru oko 2:30 sati spasioci su uspeli da kvadovima planinare spuste u selo Dojkinci, gde ih je već čekao sanitet koji ih je odvezao u bolnicu gde su zbrinuti, tako da su oni već sada verovatno stigli kući u Kruševac, odakle su došli na Staru planinu", rekao je Božić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike