Čistiji vazduh i toplije prostorije za 350 đaka: Zamenjeni kotlovi na ugalj kotlovima na gas u požeškoj osnovnoj školi

11.07.2023

18:33

0

Ministarstvo svake godine povećava iznos sredstava za te potrebe, tako da je ove godine za Konkurs za zamenu kotlarnica u javnim ustanovama opredeljeno 220 miliona dinara, a za zamenu individualnih ložišta 170 miliona dinara

Čistiji vazduh i toplije prostorije za 350 đaka: Zamenjeni kotlovi na ugalj kotlovima na gas u požeškoj osnovnoj školi
Kotlarnica - Copyright Foto: RINA

Da je zdrava životna sredina jedan od prioriteta na čitavoj teritoriji Srbije pokazuje i činjenica da je eleminisan još jedan veliki zagađivač sa teritorije opštine Požega. U Osnovnoj školi "Petar Leković" zamenjen je kotao na ugalj, kotlom na gas za šta je opština Požega prošle godine dobila sredstva na konkursu Ministarstva, za zamenu kotlova u javnim ustanovama, a ukupna vrednost investicije je 6,2 miliona dinara.

- U novoj školskoj i grejnoj sezoni mališani će imati bolje grejanje, ali i značajno bolji kvalitet vazduha. Pored zamene kotlova u javnim ustanovama, Ministarstvo već tri godine zaredom dodeljuje sredstva i za zamenu individualnih ložišta a upravo na tom konkursu, ove godine, za Opštinu Požega opredeljeno je 7,9 miliona dinara. Sve to zajedno, uticaće na manje aerozagađenje u Požegi, jer je poznato da su mazut, lož ulje i ugalj najveći zagađivači vazduha tokom grejne sezone - rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović koja je obišla školu u Požegi.

TANJUG/ Rade Prelic
 

Prema rečima Vujović kotlovi su zamenjeni u manjem objektu škole, u kojem nastavu pohađa više od 350 najmlađih, odnosno đaci od prvog do četvrtog razreda. Kako je istakla Ministarstvu i Vladi Srbije jedan od prioriteta su što bolji kvalitet vazduha, za šta se poslednjih godina izdvajaju značajna sredstva.

Ministarstvo svake godine povećava iznos sredstava za te potrebe, tako da je ove godine za Konkurs za zamenu kotlarnica u javnim ustanovama opredeljeno 220 miliona dinara, a za zamenu individualnih ložišta 170 miliona dinara.

- Podsetiću i da je Vlada Republike Srbije u maju ove godine donela Zaključak kojim se svim državnim organima, javnim preduzećima i ustanovama preporučuje da u roku od dve godine ugase kotlarnice koje koriste ugalj, mazut i lož ulje i pređu na ekološki prihvatljivije energente, odnosno da se priključe na sistem daljinskog grejanja ili gasovod - rekla je ministarka Vujović.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike