Potpisani ugovori za sufinansiranje 89 zaštićenih područja prirode

29.03.2023

15:34

0

Ministarstvo se svake godine trudi da poveća površinu pod zaštitom

Potpisani ugovori za sufinansiranje 89 zaštićenih područja prirode
Ministarka Vujović potpisala ugovore - Copyright TANJUG/ Ministarstvo zaštite životne sredine/ Jovana Rošul/ bg

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas ugovore sa upravljačima zaštićenih područja, kojima su dodeljena sredstva za sufinansiranje Programa upravljanja zaštićenim područjima od ukupno 355 miliona dinara. 

Ministarstvo je saopštilo da su sredstva opredeljena za 89 zaštićenih područja, te da je ukupni iznos veći nego 2022. godine kao i da se ove godine prvi put sufinansiraju radovi i aktivnosti dva nova zaštićena područja predele izuzetni odlika Stolovi i Željin, kojima upravljaju „Srbijašume”. 

TANJUG/ Ministarstvo zaštite životne sredine/ Jovana Rošul/ bg
Vujović je poručila da su zaštićena područja najvredniji deo prirode

Vujović je poručila da su zaštićena područja najvredniji su deo prirode, koja zbog svojih karakteristika zavređuju da imaju poseban status.

"Kako bismo održali i unapredili stanje prirode, neophodno je da čuvamo i unapređujemo zaštićena područja, a ove subvencije se dodeljuju upravljačima na osnovu Programa upravljanja, na koji je Ministarstvo dalo saglasnost u skladu sa Zakona o zaštiti prirode", rekla je Vujović. 

Dodala je da se Ministarstvo svake godine trudi da poveća površinu pod zaštitom.

Dodeljena sredstava su obezbeđena za čuvanje zaštićenog područja, poslove uređenja ulaznih stanica, centara za posetioce, prostora za potrebe obrazovanja, i očuvanje kulturnog nasleđa. 

Navodi se da je fokus i na praćenju stanja prirodnih vrednosti, naučnim i drugim istraživanjima, reintrodukciji, rekolonizaciji, rekultivaciji i drugim aktivnostima na tehničkoj i biološkoj zaštiti.

bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike