Rešava se veliki ekološki problem u Požegi, ministarka Vujović obišla radove

11.07.2023

14:02

0

Ministarstvo zaštite životne sredine dodelilo je opštini Požega sredstva za sanaciju i rekultivaciju deponije

Rešava se veliki ekološki problem u Požegi, ministarka Vujović obišla radove
Copyright TANJUG/ MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE/ JOVANA ROŠUL

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas radove na saniranju deponije na sedam hektara u Godoviku koji se nalazi pored reke Đetinje i predstavlja najveći ekološki problem opštine Požega. 

Ministarstvo zaštite životne sredine dodelilo je opštini Požega sredstva na Javnom konkursu za sufinansiranje realizacije projekta sanacije i rekultivacije deponije, saopštili su iz Ministarstva. 
Problem nesanitarne deponije u Godoviku rešava se posle više decenija, a Vujović je navela da uveliko teku radovi na saniranju ove deponije.

TANJUG/ MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE/ JOVANA ROŠUL
 

 

"Prošlog leta, na ovoj deponiji je zamalo došlo i do velike ekološke katastrofe, kada je izbio požar velikih razmera. Ono što je takođe važno jeste to što ćemo čišćenjem i saniranjem ove deponije, očuvati i reku Đetinja, koja je posle svake veće kiše bila zatrpana smećem jer je povlačila otpad sa deponije", istakla je Vujović. 

Vujović je podsetila da je Klisura Đetinje proglašena za Predeo izuzetnih odlika, kao i da je zaštićeno područje treće kategorije. 

U prvoj fazi radova na saniranju deponije u Požegi, koji će biti gotovi do kraja godine, rade se pripremni radovi i ubrzano otplinjavanje.

TANJUG/ MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE/ JOVANA ROŠUL
 

 

Nakon toga, pristupiće se radovima na preraspodeli masa, to jest formiranju nove kasete otpada sa stabilnim kosinama i formiranju pristupnog puta na telu deponije te izvođenju radova na izgradnji obodnog kanala i sistema za prikupljanje procedne vode. 

Vujović je navela da Opština Požega već odvozi otpad na regionalnu deponiju Duboko i dodala da Ministarstvo zaštite životne sredine intezivno radi na izgradnji zelene infrastrukture i na saniranju deponija. 

"Posvećeno radimo na izgradnji šest regionalnih centara i sa velikim zadovoljstvom mogu da najavim da će ovog leta početi radovi na izgradnji Regionalnog centra Kalenić", rekla je Vujović. 
Dodala je i da pored sanacije deponije u Požegi, trenutno se saniraju i velike nesanitarne deponije u Rumi, Zrenjaninu i Šapcu.

"Prošle nedelje smo potpisali ugovore sa 30 jedinica lokalne samouprave za čišćenje više od 170 divljih deponija", istakla je Vujović. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike