Veliki zagađivač vazduha u Kraljevu odlazi u prošlost: Osnovna škola u naselju Ribnica sa čvrstih prelazi na ekološki prihvatljiva goriva

05.07.2023

16:50

0

Ministarstvo rudarstva i energetike je obezbedilo sredstva kako za zamenu stolarije na objektu, tako i za zamenu starog kotla, pa će se ubuduće preći na ekološki čistije energente

Veliki zagađivač vazduha u Kraljevu odlazi u prošlost: Osnovna škola u naselju Ribnica sa čvrstih prelazi na ekološki prihvatljiva goriva
Copyright Foto: RINA

Da su čist vazduh i zdrava životna sredina jedan od prioriteta u Kraljevu najbolje dokazuje i činjenica da će jedan od najvećih zagađivača biti eliminisan kroz projekat unapređenja energetske efikasnosti u Osnovnoj školi Vuk Karadžić u Ribnici kod Kraljeva.

- Naša škola je bila jedan od najvećih zagađivača životne sredine u Kraljevu, s obzirom da smo se grejali na čvrsta goriva i đaci koji su pohađali ovu školu dolazili su autobusima iz udaljenih mesta, stizali su znatno ranije u hladnije učionice. Sada će uslovi biti mnogo bolji i konforniji - kazala je za RINU, Milena Brković, direktorka OŠ "Vuk Karadžić" u Ribnici.

Ministarstvo rudarstva i energetike je obezbedilo sredstva kako za zamenu stolarije na objektu, tako i za zamenu starog kotla, pa će se ubuduće preći na ekološki čistije energente.

Foto: RINA
 

- Zamena starog kotla značiće svim građanima ovog naselja, jer će zagađenost u mnogome biti smanjena. Mi smo u saradnji sa resornim ministarstvom do sada uspeli da proces energestske sanacije izvedemo u čak tri objekta školstva u Kraljevu. Za energetsku sanaciju Saobraćajno - tehničke škole obezbđeno je 18 miliona dinara, nakon čega su obezbeđena sredstva i za sanaciju Doma učenika srednjih škola u našem gradu gde je u potpunosti završena sanacija objekta i sada smo ovde kod ovog trećeg objekta za koji je ministarstvo izdvojilo značajna sredstva, rekao je gradonačelnik Kraljeva, Predrag Terzić.

U poseti Kraljevu i obilasku radova na školi danas je bila i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

 

- Svedoci smo da ova škola iz 1929. godine koja ima izuzetno dugačku tradiciju moći će da nastavi rad u modernijim i savremenijim uslovima, pre svega sigurnijim i energetski efikasnijim. I bitno je da ulažemo u ovakve objekte zbog konfora nastavnika i učenika, ali i sa aspekta manje potrošnje električne energije , očuvanja životne sredine. U ovu školu u koju je uloženo 32 miliona dinara, od kojih je nekih 70 posto iz našeg ministarstva i ostatak iz lokalnog budžeta, uspećemo da smanjimo zagađenje i škole će plaćati manje račune za struju i grejanje za nekih 40 odsto, a dok će emisija ugljen-monoksida biti smanjena za 66 procenata. Svakako ćemo nastaviti da pomažemo i Kraljevčanima da njihovi domovi budu energetski efikasni. Trenutno su radovi na neka 74 domaćinstva i od toga je preko 50 odsto saniralo svoje objekte i to je samo sa poslednjih poziva. Na budućem javnom pozivu imaćemo i više sredstava, po 17 miliona dinara da bude uloženo i građani će već moći od 1. septembra da se jave na poziv koji će grad Kraljevo raspisati nakon potpisivanja ugovora sa našim ministarstvom, kazala je Đedović.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike