Ni nevreme im ništa ne može: Dragačevci ponovo pokazali da su nebeski narod - kiša pljušti, a hajdučki ćevapi se okreću! (FOTO)

01.07.2023

19:11

0

U centru Guče okupilo se nekoliko hiljada ljudi

Ni nevreme im ništa ne može: Dragačevci ponovo pokazali da su nebeski narod - kiša pljušti, a hajdučki ćevapi se okreću! (FOTO)
Copyright Foto: RINA

Da su Srbi veliki gurmani dokazuje i činjenica da su posebnom dragačevskom specijalitetu posvetili čitavu jednu manifestaciju. "Hajduk fest" u Guči sada je već postao tradicija, a ove godine, uprkos jakoj kiši, u centru varošice okupilo se nekoliko hiljada ljudi. Dok su jedni pravili čuveni hajdučki ćevap, drugi su se dobro provodili.

- Ove godine u pripremi hajdučkog ćevapa učestvuje devet ekipa. Pored domaćih imamo i jednu ekipu koja je stigla iz Poljske kako bi se oprobala u spremanju ovog tradicionalnog specijaliteta -  rekla je za RINU Aleksandra Mitrović, direktorka TO "Dragačevo Guča".

Foto: RINA
 

Ovaj specijalitet je dobio naziv po hajducima koji nisu imali mnogo vremena za spremnje hrane, a trebala im je jaka hrana kako bi imali snage za važne borbe. Hajdučki ćevap je prepoznatljiv najviše u dragačevskom kraju i možda je to jedino mesto u Srbiji gde se pravi, jer u drugim delovima zemlje gotovo da nisu ni čuli za ovakav gurmanluk. Dragačevac Cane Mišović učestvuje na brojnim kulinarskim manifestacijama, ali takmičenje u Guči ipak nosi posebnu draž.

- Uveče pripremimo sve neophodne sastojke koji su nam potrebni za takmičenje. Imamo našu ekipu, i tu smo pre svega zbog druženja, a najbolji neka pobedi - kaže Cane Mišović, takmičar.

Foto: RINA
 

Najbitniji sastojak je svinjsko meso, i to od vrata, a najbolje je da svinja ima oko 120 kilograma.

- Meso spremamo tako što ga pacujemo prethodnog dana, tačnije stavljamo u začine sa uljem, soli, biberom i alevom paprikom i ostavljamo ga da leži na potpuno hladnoj temperaturi. Nakon toga valjamo ga u smesu koja se sastoji od projinog i pšeničnog brašna, aleve paprike i dodatnog bibera. Kači se na mangalo gde se okreće na jakoj vatri, i tu se pokazuje sva veština majstora, da ga ispeče dobro i da ne sagori. Spremanje hajdučkog ćevapa je jako jednostavno što se tiče i sastojaka i nije potrebno puno vremena, a ukus je neponovljiv - dodaje ovaj iskusni Dragačevac.

Foto: RINA
 

Takmičari iz Poljske svojim učešćem potvrdili su da turisti iz svih krajeva sveta vole dragačevsku varošicu tokom cele godine.

- Videli smo na instagramu najavu za ovu manifestaciju i došli smo da se oprobamo, ali ipak kuvamo i naš poljski specijalitet za svaki slučaj - rekao je Martin Hakuša.

Da i ova manifestacija u Guči ne može da prođe bez zvuka trube pobrinuli su se orkestri Dejana Jevđića, Marka Gligorijevića i Dragana Pavlovića.

Foto: RINA
 

- Guča je mesto gde nas obuzmu posebne emocije, ovde se uvek setimo nekih svojih početaka pre više od 20 godina. Hajdučki ćevap još nisam probao, ali verujem da je i on vrhunski - rekao je majstor trube Dejan Jevđić.

Sve posetioce večeras od 20 časova na bini Kulturnog centra očekuje koncert Ane Bekute.

- Kada dođete u Guču imate provod u najavi. Zbog toga ne propuštamo nijedan dan godišnjeg odmora. More sam zamenio dolaskom na zvuke trube, koje u Guči najbolje zvuče, i komad hajdučkog ćepava koji Dragačevci najbolje spremaju - kazao je za RINU Miloš Nemanjić iz Uba.

Foto: RINA
 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike