Lim opet preti da se izlije! Meštani strahuju, zbog ogromne količine kiše prete poplave kod Priboja i Prijepolja

19.05.2023

20:50

0

Na vodostaj Lima najviše utiču kiše u Crnoj Gori, a prvi na udaru od poplava su Brodarevo i Prijepolje, zatim i Priboj

Lim opet preti da se izlije! Meštani strahuju, zbog ogromne količine kiše prete poplave kod Priboja i Prijepolja
ilustracija - Copyright RINA

Obilne kišne padavine uticale su na porast vodostaja na rekama, a nabujali Lim koji je građanima Priboja i Prijepolja u januaru naneo veliku nedaću, opet preti da se izlije.

Počevši od aprila, sa manjim prekidima, kiša je skoro svakodnevno padala na teritoriji cele Srbije, a to je najviše uticalo na porast nivoa reka, koje su još uvek u svom koritu, ali prete da se izliju.

Na vodostaj Lima najviše utiču kiše u Crnoj Gori, a prvi na udaru od poplava su Brodarevo i Prijepolje, zatim i Priboj.

Po rečima građana ove dve opštine, ako se padavine nastave poplave ih neće iznenaditi, mada još uvek nabujala reka ne predstavlja opasnost.

Januarske poplave ostavile ogromne posledice

Nedavne poplave u januaru, polimcima su donele sa sobom veliku nedaću. Danima i noćima borili su se sa vodenom stihijom u nadi da sačuvaju kuće, nameštaj, uređaje...

Najugroženija naselja u Priboju bila su Banjski Čamac i Luka, dok u Prijepolju, Brodarevo, Zalug i Ivanje.

Foto: RINA
 

Kada se reka smirila i voda povukla iz kuća i pomoćnih objekata, domaćinima su ostale velike posledice, koje ni dan danas nisu uspeli da saniraju.

Podsetimo se priče samohrane majke iz Priboja, razočarane u rokovodstvo opštine, žaleći za nedavno stavljenom fasadom, podovima i nameštajem, u čijoj kući smo zatekli vodu do kolena. Patnju nisu krili ni momci sa Banjskog Čamca, a suze starice nikog nisu ostavile ravnodušnim, kao ni vapaj čika Jezdimira, koji izbacivao vodu iz okućnice.

Za sanaciju štete, rekli su nam, od države su dobili nadoknadu, koja će im koliko toliko pomoći da reše probleme koje je reka napravila.

Građani Priboja kažu da su od čelnika opštine dobili obećanje da će raditi na zaštiti od poplava, pa se nadaju da će problemi sa izlivanjem otići u prošlost.

Nabujali Lim u meštane okolnih naselja zauvek je ulio strah, pa se i ovih dana plaše da se opet ne izlije i poplavi ih. Nadaju se da će nadležni čuti njihov vapaj i što pre započeti radove na zaštiti od vodene stihije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike