Na recept siromašnima stavljao poseban znak, kako im u apoteci ne bi naplatili lekove: Neispričana priča o velikom Dragiši Mišoviću (FOTO)

19.05.2023

23:01

0

Čuveni dr Dragiša Mišović je čovek koji je večno zadužio Srbe, na sahrani u to vreme bilo mu 15.000 ljudi

Na recept siromašnima stavljao poseban znak, kako im u apoteci ne bi naplatili lekove: Neispričana priča o velikom Dragiši Mišoviću (FOTO)
Copyright RINA

Po njemu ime nose mnoge ulice, klinički centar u Beogradu, druge zdravstvene ustanove i osnovna škola. On je čuveni lekar koji je zadužio srpski narod. Dr Dragiša Mišović rođen je 4. marta 1898. u selu Kulinovci kod Čačka. Sa svojih 17 godina, iako premlad, sa srpskom vojskom 1916. prelazi preko Albanije, a već sledeće godine maturirao je u Srpskoj gimnaziji u Francuskoj.

Postao je član Komunističke partije i zbog svojih političkih uverenja ukinuta mu je stipendija koju je dobijao od Kraljevine, međutim, on nije odustao, i na Karlovom univerzitetu u Pragu završio je studije medicine. Vrlo mlad oboleo je od tuberkuloze, od koje se lečio u Švajcarskoj, a potom se vratio u svoje rodne Kulinovce.

- Po povratku je sa mojom majkom, a svojom sestrom, otvorio ordinaciju. Njih šestoro rođeno je u jednoj maloj brvnari, a najmlađe dete iz te porodice preminulo je veoma rano. Živeli su jako siromašno. Stoga, kad su otvorili tu ordinaciju, bio je veoma osetljiv prema onim ljudima koji su slabijeg materijalnog stanja. Besplatno ih je lečio - kaže za RINU Predrag Kulašević, sestrić dr Mišovića.

Za ovog Čačanina kažu da je bio pravi narodni lekar. Prema svedočenjima, on je na recepte stavljao znak za siromašne i slao ih kod tadašnjeg apotekara koji, kad bi video taj znak, pacijentima nije naplaćivao lekove. Taj dug je na kraju meseca plaćao dr Dragiša Mišović, a dešavalo se da na kraju meseca bude i preko 30 takvih recepata. Jedan policajac dobio je naređenje da ubije Mišovića, međutim, kako su pričali stariji Čačani, on to nije mogao da uradi jer mu je doktor ranije spasao dete.

- U to vreme on je bio jedan od lekara koji je lečio tuberkulozu, što je bilo u to vreme jako teško i skoro nemoguće. I dan-danas imam situacije da kada odem negde, kada saznaju ko mi je ujak, oni me iz poštovanja goste, jer im je on spasavao živote i lečio najbliže rođake. Zbog svojih političkih ubeđenja trpeo je velike pritiske od četničkog pokreta, bio je i u zatvoru. Iza rešetaka su završile i moja majka i ujna. Pošto je moja ujna bila malo plašljiva, ona je ispričala sve što je otprilike znala o njemu, u smislu koji nije pogodovao za ujaka, a moja majka je, znate ono, "sestra strašno voli svoga brata" - nikada ga nije odala - kaže Kulašević.

Upravo prevoz do zatvora u jednom od njegovih hapšenja bio je koban za doktora velikog srca. Prilikom prevoženja u Beograd, automobil u kom se nalazio Mišović je udario u tramvaj 18. janura 1939. godine. Posle nesreće, Mišović je prebačen u bolnicu, u kojoj je preminuo dva dana kasnije. O tome koliki je čovek bio najbolje svedoči činjenica da je na njegovoj sahrani u Čačku bilo 15.000 ljudi, a taj grad je u tom trenutku imao 10.000 stanovnika.

Ovom velikanu odužio se ne samo Čačak, već i čitava država. Ulice i bolnice širom Srbije nose njegovo ime, a u rodnim Kulinovcima sagrađen je njegov spomen-dom u kom se nalaze stvari koje podsećaju na njega. Dugo vremena ovaj objekat je stajao ruiniran, ali meštani sela uspeli su da ga sačuvaju i srede.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike